Uratarinat

Irena Bakic, Codebus Africa

Projektipäällikkö

"Digitalisaation vallatessa yhä enemmän maailmaamme on erityisen tärkeää, että teknologian tekijät edustavat vahvemmin eri sukupuolien edustajia, erinäköisiä ja eri kulttuureista tulevia ihmisiä".

Irena Bakic

“Löydä oma tapasi edistää tasa-arvoa”.

Irena toimii koodaus-workshoppeja Afrikan nuorisolle järjestävän CodeBus Africa –projektin vetäjänä. Hän aloitti puutuotetekniikan opinnot vanhassa Teknillisessä korkeakoulussa (TKK) lukion jälkeen siskonsa suosituksesta. Irena tiesi jo lukiossa, että halusi opiskelupaikan korkeakoulusta, ja hyvin menneet ylioppilaskirjoitukset takasivat sen pääsykokeetta. ”Minulla kesti muutama vuosi löytää oma ”juttuni” TKK:lta”, Irena kertoo. Hän päätyikin lopulta tekemään henkilökohtaisesti räätälöidyn sivuaineen kestävien globaalien teknologioiden ja tuotekehityksen ympärille. Irenalla ei ollut kiire valmistua: ”Kandi-, ja maisteriopintoihin vierähti 10 vuotta, joiden aikana tein Aalto Design Factorylla ja UNICEF:lla töitä sekä kaksi työharjoittelua ulkomailla”. Opintojen aikana myös Teknillinen korkeakoulu liitettiin osaksi nykyistä Aalto-yliopistoa.

Heti valmistumisensa jälkeen, kaksi vuotta sitten, Irena aloitti CodeBus Africa-projektin vetäjänä. Projekti on osa Aalto-yliopiston kansainvälistä kestävän kehityksen edistämistyötä. Työnkuva on monipuolinen, ja ”tavallinen työpäivä” riippuu pitkälti projektin vaiheesta. ”Vuosi sitten keväällä vietin yhteensä 4 kuukautta eripuolilla Afrikan manteretta. Tuolloin päiväni alkoivat klo 7 aamulla. Matkustimme työpajaan, laitoimme luokkahuoneen kuntoon ja klo 09 -16 vedimme koodaustyöpajan paikallisille nuorille”. Nyt Irena on taas Suomessa suunnittelemassa projektin seuraavaa vaihetta, ja työpäivät muistuttavat tavallisen toimistotyöläisen arkea.

”Parasta työssäni se, että saan tehdä työtä, joka on itselleni merkityksellistä ja tasa-arvon edistämisen kannalta tärkeää”, Irena hehkuttaa. Motivaatiota kasvattaa myös se, että työssä tehdään paljon yhteistyötä todella osaavien ihmisten ja innovatiivisten organisaatioiden kanssa. ”Suurimmat onnistumiset työssäni ovat olleet hyvien yhteistyöprojektien rakentaminen ja toteuttaminen eri kulttuureista ja taustoista tulevien ihmisten kanssa”. Innostavalla työllä, jonka Irena kokee erittäin tärkeäksi, on kuitenkin myös pieni varjopuoli. Työn ja muun elämän tasapainottaminen on välillä haastavaa. Tähän Irena onkin pyrkinyt keskittymään viimeisen vuoden ajan.

Mitkä sitten ovat Irenan tulevaisuuden suunnitelmat ja tavoitteet? ”Työelämässä tavoitteeni on vähentää eriarvoistumista teknologiassa ja teknologian avulla. Digitalisaation vallatessa yhä enemmän maailmaamme on erityisen tärkeää, että teknologian tekijät edustavat vahvemmin eri sukupuolien edustajia, erinäköisiä ja eri kulttuureista tulevia ihmisiä. Koen tämän haasteen erittäin kriittisenä asiana tasa-arvon toteutumisen osalta”.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Irenalla on selkeä käsitys siitä, millaisia ominaisuuksia hänen uransa vaatii. ”Alalleni sopii ihminen, joka haluaa ratkaista globaalia ongelmia, on tiimityöntekijä, ymmärtää teknologian mahdollisuuksista (ja haasteista), utelias, haluaa oppia uusia asioita, haluaa työskennellä erilaisten ihmisten kanssa ja on lannistumaton”, Irena listaa. Hänellä on myös useita hyviä vinkkejä uravalintaansa pohtiville nuorille naisille. Kannattaa olla rohkea ja uskoa itseensä, muiden ei kannata antaa lannistaa. Itseään on hyvä haastaa oppimaan uutta, toisaalta välillä tulee myös olla armelias itseä ja muita kohtaan. ”Löydä oma tapasi edistää tasa-arvoa”, Irena päättää.

Share
URL copied!