Workshopit

Magnetismi ja revontulet

Työpajankuvaus

Tutustumme magneettisiin ilmiöihin, laskemme auringonpilkkuja, tutustumme revontulifysiikkaan ja tutustumme miten avaruus vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme.

Aurinko on magneetti. Maa on magneetti. Maailmamme on sähkömagneettinen, emmekä edes juuri huomaa näitä voimia, jotka vaikuttavat meihin, ympäristöömme ja yhteiskuntamme perustoimintoihin. Magneettiset voimat toimivat eri mittakaavoissa avaruudellisesti nanometreistä valovuosiin ja ajallisesti sekunneista aurinkosykleihin. Käytämme päivittäin lukuisia magneettisiin voimiin perustuvia laitteita, kuten autoja, tietokoneita, mikroaaltouuneja, luottokortteja ja kännyköitä. Aurinko ohjaa avaruussäätä magneettikenttiensä kautta aiheuttaen modernille yhteiskunnalle monenlaisia riskejä, ja muodostaa pitkällä aikavälillä maapalloa ympäröivän avaruusilmaston. Revontulet ovat yksi magneettisen ympäristön paljain silmin nähtävissä oleva ilmiö. Revontulet aiheutuvat avaruudesta syöksyvien hiukkasten sateesta. Hiukkasten törmätessä ilmakehän kaasuihin muodostuu kauniissa väreissä loistava revontulivalo – vihreä, punainen, violetti ja sininen.
 
Tässä työpajassa tutustumme magneettisiin ilmiöihin, laskemme auringonpilkkuja, tutustumme revontulifysiikkaan ja tutustumme miten avaruus vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme.

Järjestäjä: Sodankylä Geophysical Observatory /SGO
Workshopin kieli: Suomi

Share
URL copied!