Workshopit

Mitä valolla voi määrittää?

Työpajankuvaus

- Interferenssikuviot ohuilla kalvoilla ja nestekiteiden värikkäät tekstuurit

Tässä työpajassa tarkastellaan materiaalitieteessä usein tutkittuja aineita: hydrogeelejä ja nestekiteitä, ja määritetään niiden ominaisuuksia käyttäen näkyvää valoa.

Hydrogeelit ovat vedessä turvotettuja polymeeriverkkoja ja niitä tutkitaan yleisesti lääketieteen sovellutuksiin. Tässä työpajassa valmistetaan agaroosihydrogeeli, jonka paksuus määritetään interferometrialla. Interferometria perustuu ohuelta kalvolta heijastuneeseen valoon, joka muodostaa värikkäitä interferenssikuvioita. Työpajassa otetaan tämä heijastunut valo talteen ja lasketaan kuvioiden perusteella kalvon paksuus. 

Työpajan toisessa osassa perehdytään nestekiteisiin, jotka ovat aineen välitilainen muoto kiinteän ja nesteen välillä. Nestekiteiden erityisominaisuus on niiden kauniit tekstuurit ja muut optiset ominaisuudet, joiden vuoksi niitä käytetään yleisesti esim. nestekidenäytöissä (Liquid Crystalline Display, LCD). Työpajassa valmistellaan nestekidenäyte mikroskooppilevylle ja katsotaan, miltä nestekiteet näyttävät polarisoidulla optisella mikroskoopilla.

Järjestäjä: Lotta Gustavsson ja Tytti Kärki
Workshopin kieli: Suomi
Sijainti: Nanotalo, Puumiehenkuja 2, 1 krs labrat

Aalto-yliopiston workshopit ovat paritettu ennakkoon. Valitsemalla tämän workshopin, valitset myös Trees-2-textiles through sustainable technology workshopin.

Share
URL copied!