Puhujat

Caterina Soldano, Aalto-yliopisto

Professori

"Matkan varrella on tullut opittua monta asiaa, ja niistä kaikkein tärkein on ollut kyky pysyä joustavana ja avoimena uusille mahdollisuuksille."

Caterina_soldano

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Olen opiskellut fysiikkaa ja matematiikkaa koko urani ajan, alkaen tiedepainotteisesta lukiosta, läpi yliopiston ja tohtorinopintojen aina tähän päivään saakka.

Muistan olleeni melko epävarma uravalinnastani lukiossa. Leikkaamalla vaihtoehtoja joita en ainakaan halunnut tehdä pois, päädyin lopulta joko fysiikkaan, tai vieraisiin kieliin tai kirjallisuuteen (halusin oppia enemmän uusista kulttuureista ja puhua kieliä). Lukion fysiikan opettajana ehdotti minulle "Miksi et hankkisi tieteenalan tutkintoa, ja sen turvin voit lähteä asumaan ihan minne itse haluat." Se oli ajankohtainen ja hieno neuvo.


Mikä oli ensimmäinen työpaikkasi valmistumisen jälkeen? Miten päädyit sen jälkeen nykyiseen työhösi?

Valmistumisen jälkeen en todellakaan tiennyt mitä haluaisin tehdä. Tapasin ystävääni jonka kanssa olin opiskellut samassa laitoksessa, ja joka oli suorittamassa tohtorintutkintoaan ulkomailla, ja jutellessamme hän ehdotti että hakisin suorittamaan tohtoria samaan yliopistoon hänen kanssaan. Ajattelin että tässä on hyvä mahdollisuus asua ulkomailla, parantaa kielitaitoani ja samalla hankkia toinen tutkinto... En arvannut että tulisin rakastumaan korviani myöten tieteen tekemiseen ja tutkimustyöhön.

Sen jälkeen hankin fysiikan ja tiedealan työkokemusta erilaisissa työpaikoissa, ja kun minusta alkoi tuntua että olin varmaan liian vanha hommaan, ja oli liian myöhäistä löytää akateeminen työpaikka, Aalto antoi minulle mahdollisuuden.

Mikä on parasta työssäsi?

Eniten työssäni pidän opiskelijoiden ja kanssatutkijoiden kanssa toimimisesta sekä artikkelien kirjoittamisesta. Haasteiden antaminen ja haastetuksi tuleminen tieteen parissa on uskomattoman innostavaa, ja vuorovaikutus muiden tekijöiden kanssa tuo aina keskusteluun uusia näkökulmia, ja jotain uutta opittavaa löytyy aina. Sama pätee myös kirjoittamiseen: minulle se on aikaa jonka voin omistaa kokonaan kirjallisuuden lukemiseen, datan analysointiin ja kulloisenkin ongelmani takana vaikuttavan fysiikan pohtimiseen, ja tämän kaiken järkeilyyn.


Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Kohokohtien esiin nostaminen on vaikeaa, sillä urani jokainen askel on antanut minun oppia uutta ja olen nauttinut työstäni. Yhdestä työstäni olen erityisen ylpeä, katsausartikkelista joka liittyy tohtorintutkintoni aiheeseen, ja jonka parissa olen työskennellyt vuosia jopa opintojeni päättymisen jälkeen.

Matkan varrella on tullut opittua monta asiaa, ja niistä kaikkein tärkein on ollut kyky pysyä joustavana ja avoimena uusille mahdollisuuksille. Joskus elämä virtaa ympärillämme, ja meillä on oltava valmius tarttua virrassa kulkevaan mahdollisuuteen ja seurata sen mukana!

Mitä odotat tulevaisuudelta? 

Vaikeaa sanoa mitä tulevaisuudella on minulle tarjolla, mutta aion varmasti jatkaa tieteen tekemistä niin kauan kuin se on minusta hauskaa ja innostavaa. Toisaalta minulla on varalla myös muita suunnitelmia, jotka eivät liity tieteen tekemiseen.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Intohimo ja uteliaisuus auttavat alkuun, ja kärsivällisyys jatkoon sillä akateeminen ura ei useimmiten ole suoraviivainen polku eteenpäin. Tällä hetkellä uudessa roolissani myös ajanhallintataidot ovat tulleet suureen arvoon.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

"Löydä oma mielenkiinnon kohde joka herättää uteliaisuutesi ja intohimosi, ja kokeile rohkeasti! Ja jos saat sen käännettyä ammatiksi, aina parempi."

Share
URL copied!