Puhujat

Ella Peltonen, Oulun yliopisto

Apulaisprofessori

"Tutkimus sopii uteliaille ihmisille, joita kiinnostaa avata omaa ajatteluaan ja oppia jatkuvasti uutta."

Ella Peltonen Oulu

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Opiskelin pääaineenani tietojenkäsittelytiede (computer science) Helsingin yliopistossa. Pidin ajatuksesta, että alalla yhdistyvät luovuus, käytännönläheisyys ja matemaattisuus – ja joku taisi vinkata, että hyvä ala työllistyä, kun osaajia tarvitaan niin paljon.

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

Tutkimus vaikutti jo perusopintovaiheessa kiinnostavalta, ja maisteriksi valmistumisen jälkeen oli fiilis, että hyvin voi tässä vielä jatkaa. Sen jälkeen on melko päämäärätietoisesti tavoiteltu akateemista uraa, mutta totta kai sattumia on osunut matkan varrelle. Ouluun päädyin muutaman mutkan kautta. Eri vaiheissa tärkeitä ovat olleet kiinnostavat ihmiset ja aihepiirit, joiden parissa joku tuttu on työskennellyt.

Mikä on parasta työssäsi?

Vapaus tehdä itseä kiinnostavia asioita. Tutkijana yksikään päivä ei ole täysin samanlainen, vaan niihin mahtuu kaikenlaista arkisista projektipalavereista ulkomaanmatkoihin ja esiintymisiin mediassa. Joka päivä pääsee työskentelemään älykkäiden, mahtavien ihmisten kanssa kaikkialta maailmasta, sekä yliopistolla omassa tutkimusryhmässä että yhteistyöprojekteissa teollisuuden ja muiden yliopistojen edustajien kanssa. Koko ajan oppii uutta eikä varmasti tule tylsää.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Tutkimusvierailut toisiin yliopistoihin ja onnistuneet konferenssit – tulee paljon uusia ajatuksia, kun saa asiakseen keskittyä tieteestä puhumiseen ja ideoiden vaihtamiseen.

Mitä odotat tulevaisuudelta? 

Akateeminen maailma on välillä rankka ja kilpailu on kovaa. Olen viime aikoina keskittynyt sekä oman että yhteisön työhyvinvoinnin parantamiseen ja siihen, miten työssä jaksaisi vielä pitkälle tulevaisuuteen. Työn ja muun elämän pitäisi olla tasapainossa, mikä helposti unohtuu, kun suoritettavaa on niin paljon.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Tutkimus sopii uteliaille ihmisille, joita kiinnostaa avata omaa ajatteluaan ja oppia jatkuvasti uutta. Samaa voi sanoa ICT-alasta yleisesti; koskaan ei ole tällä alalla täysin valmis, vaan omaa osaamistaan pääsee kehittämään jatkuvasti. Työt ovat kuitenkin kiinnostavia, projektit mukaansatempaavia, ja työyhteisö yleensä todella välittää siitä, mitä teemme.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Kannattaa rohkeasti harkita ICT-alaa, vaikka se tuntuisi alkuun vieraalta. Tekniikkaa sovelletaan nykyään kaikilla elämän osa-alueilla lääketieteestä ympäristötekniikkaan. Suuret kysymykset, kuten ilmastonmuutoksen ja globaalien pandemioiden ymmärtäminen ja torjuminen vaativat myös teknologista osaamista. 

Share
URL copied!