Puhujat

Henna Tiensuu, Oulun yliopisto

Tutkijatohtori, Biomimetiikka ja älykkäät järjestelmät, Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta.

"Tärkeimpänä oppina voi pitää sitä, että pystyy sietämään epätietoisuuden tunnetta."

Henna Tiensuu, Oulu
Henna Tiensuu, Oulun yliopisto

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Olen valmistunut filosofian maisteriksi Oulun yliopiston matematiikan koulutusohjelmasta, laajoina sivuaineina tilastotiede ja tietojenkäsittelytiede. Innostuin matematiikasta ja tietotekniikasta yläasteella. Lukiossa kiinnostus vahvistui entisestään ja oli luonnollista hakeutua matematiikan opintoihin.

Miten sinusta tuli tutkija?

Sain mahdollisuuden tehdä gradua työsuhteessa Biomimetiikan ja älykkäiden järjestelmien (BISG) robotiikkatutkimusryhmässä. Oli mahtava tunne päästä soveltamaan opiskeluissa opittuja menetelmiä käytännössä. Gradua kirjoittaessa syttyi myös kiinnostus tutkijanuraan. Aluksi jatkoin ajatuksella, että katsellaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan mutta pikkuhiljaa tutkijanura vei mennessään ja päämäärät kovenivat. Jatko-opinnot suoritin BISG:n DataAI-tutkimusryhmässä, jossa nyt työskentelen tutkijatohtorina.

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on monipuoliset työtehtävät, haasteet, ikuinen oppiminen, akateeminen ilmapiiri ja mahtava työyhteisö. Tutkijana työtehtävät ei koskaan kangistu kaavoihin, vaan koko ajan eteen tulee uusia mielenkiintoisia hankkeita, tutkimusalueita ja tehtäviä. Parasta tässä työssä on myös tutkijan vapaus vaikuttaa omiin työtehtäviin.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Urani ensimmäinen kohokohta oli, kun ensimmäinen artikkelini julkaistiin. Siitä eteenpäin kohokohtia ovat olleet uudet julkaisut, apurahat ja työhön liittyvät matkat. Tietysti tähänastisen urani suurin kohokohta on ollut tohtoriksi valmistuminen. Tärkeimpänä oppina voi pitää sitä, että pystyy sietämään epätietoisuuden tunnetta. Uuden sovellusalueen/hankkeen alussa et voi heti tietää kaikesta kaikkea. Opit luottamaan siihen, että tutkimusongelmiin löytyy ratkaisut vähitellen. 

Mitä odotat tulevaisuudelta? 

Toivon, että tulevaisuudessa tutkimukseen ja koulutukseen satsataan entistä enemmän Suomessa. Tällä hetkellä kilpailu tutkimusrahoituksista on todella tiukkaa. Hyviä hankkeita jää rahoittamatta. Aion tehdä parhaani tutkimustyön houkuttavuuden eteen ja toivon, että yhä useampi nuori ja erityisesti naiset valitsisivat tekniikan alan, jotta saamme pidettyä Suomen tieteen tason korkealla.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Tutkijan työ sopii persoonille, jotka ovat uteliaita, kiinnostuneita uusista asioista ja valmiita oppimaan uutta. Tutkijan työ on ikuista oppimista, aina on jotain mitä et vielä tiedä, mutta josta haluat ottaa selvää. Akateemisen työympäristön rikkaus on siinä, että kaikkia kohdellaan tasapuolisesti, kannustetaan ja kunnioitetaan sukupuolesta ja luonteesta riippumatta.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Jos olet yhtään kiinnostunut tekniikasta, matematiikasta tai tietotekniikasta niin älä epäröi hakea tekniikan aloille. Pääset vaikuttamaan isoihin asioihin, maailma tulee tarvitsemaan yhä enemmän kehittynyttä teknologiaa lukuisissa eri sovellusalueissa, teollisuudesta terveydenhuoltoon. Luota itseesi, pärjäät varmasti!

Share
URL copied!