Puhujat

Johanna Småros, RELEX Solutions

Perustajajäsen ja markkinointipäällikkö

"Elämä ei ole vain suora polku alusta loppuun ja eteenpäin, vaan tulet löytämään itsesi monesta risteyksestä ja päätösten edestä matkan varrella."

Johanna_S
Johanna Småros, Co-founder and CMO of RELEX Solutions

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Opiskelin tuotantotaloutta Aalto-yliopistossa (joka opiskeluaikanani oli Teknillinen korkeakoulu.) En oikein tiennyt mitä halusin opiskella, mutta koska olin hyvä matematiikassa ja fysiikassa, eikä tekniikka kauheasti kiinnostanut minua, veljeni joka opiskeli sähkötekniikkaa ehdotti että hakisin tuotantotalouden koulutusohjelmaan jossa yhdistyvät insinööritieteet, prosessinhallinta ja taloustiede.

Mikä oli ensimmäinen työpaikkasi valmistumisen jälkeen? Miten päädyit sen jälkeen nykyiseen työhösi?

Sain kesätyöpaikan Logistiikan tutkimusryhmässä, tein maisterintutkielmani osana ryhmän tutkimusta ja päädyin jatkamaan ryhmässä tutkijana ja tohtorikoulutettavana. Muut RELEXin perustajat olivat kollegoitani, ja kun kaksi meistä kolmesta oli saanut tohtorintutkintonsa valmiiksi, perustimme RELEX Solutionsin jatkaaksemme kehitystystyötä ja kaupallistaaksemme ratkaisuja, jotka olimme tutkijoina alkaneet kehittää.

Mikä on parasta työssäsi?

Yrityksen perustajana ei ole olemassa tekosyitä. Jos joku asia ärsyttää, sille voi joko tehdä jotain tai hyväksyä, että jotkut asiat ovat liian pieniä ärtymyksen aiheita eikä niiden korjaamiseen kannata tuhlata aikaa. Jos jotain täytyy hoitaa, on keksittävä tapa hoitaa se. Valittamiselle ei jää aikaa, ja on helpompi keskittyä asioihin joihin haluaa panostaa ja keksiä ratkaisuja, ja lakata huolehtimasta siitä mikä ei ole tärkeää.


Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

RELEX Solutions on kasvanut muutaman ihmisen firmasta yli 1800 ihmisen maailmanlaajuiseksi työpaikaksi, ja noussut täysin nollasta satoihin asiakkaisiin, joista osa kuuluu maailman suurimpiin kauppaketjuihin. Sen jälkeen kun RELEX vuonna 2005 perustettiin, on matkalle osunut niin monta ensimmäistä kertaa ja kohokohtaa, että on mahdotonta valita joukosta yksittäisiä esimerkkejä. Eniten minua yhä motivoi nähdä konkreettinen vaikutus joka tuotteillamme on asiakkaiden toimintaan ja prosesseihin. Tehokkuuden kasvu toiminnassa kulkee myös käsi kädessä kestävän kehityksen kanssa.

Kaikki tärkeimmät opit matkalta liittyvät ihmisten ymmärtämiseen - erilaisiin motivaation lähteisiin, erilaisiin persoonallisuuksiin, erilaisiin kulttuureihin ja konteksteihin - koska jokainen yritys on lopulta rakennettu ihmisiltä ihmisille.

Mitä odotat tulevaisuudelta? 

Tavoitteenamme on jatkaa RELEX Solutionsin kasvattamista hyödyntämällä jatkuvasti uutta teknologiaa nykyisten ja uusien asiakkaidemme eduksi. Samaan aikaan haluamme olla mahtava yritys niin yhteistyökumppanina kuin työpaikkana.

Mitä omaan elämääni tulee, minulla ei ole suunnitelmia tai tarkkoja tavoitteita. Minulle tärkeää on elää elämääni omien arvojeni mukaisesti.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Yritysperustajia löytyy monenlaisia. Perustajalla on mahtavat mahdollisuudet päättää, kuinka asiat hoidetaan, mutta samaan aikaan kova paine siitä että ne todella hoituvat. Yrittäjyys voi tuoda mukanaan isommat ylä- ja alamäet kuin tavallinen palkkatyö, ja vaatii tavallisesti aimo annoksen sitkeyttä, joustavuutta ja luovaa ongelmanratkaisutaitoa.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Älä stressaa liikaa jos et vielä tiedä mitä haluat tulevaisuudessa tehdä, tai mitä valintoja sinun juuri tällä hetkellä pitäisi tehdä. Usein ihmisen pitää päästä kokeilemaan erilaisia asioita löytääksen sen asian josta todella nauttii, missä omat vahvuudet löytyvät ja mikä todella motivoi. Elämä ei ole vain suora polku alusta loppuun ja eteenpäin, vaan tulet löytämään itsesi monesta risteyksestä ja päätösten edestä matkan varrella. Tekniikka on täynnä mahdollisuuksia alan monipuolisuuden vuoksi, ja tarjoaa mahdollisuuden tehdä oikeita vaikuttavia asioita isossa skaalassa.

Share
URL copied!