Uratarinat

Anne Jalkala, Fortum

Vice-president of Innovation and Venturing

"Toivon sinulle rohkeutta rajojen ja itsesi ylittämiseen. Älä tyydy muiden asettamiin raameihin vaan löydä oma polkusi".

Anne Jalkala

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Olen opiskellut tuotantotaloutta LUTissa. Lukion jälkeen minulla oli useita opiskeluvaihtoehtoja, joista tuotantotalous tuntui hyvältä yhdistelmältä tekniikkaa ja taloutta. Alavalintani ei ollut puhdasta sattumaa, mutta ei myöskään ilmiselvä vaihtoehto.

Miten sinusta tuli Vice-president of Innovation and Venturing Fortumille?

Diplomi-insinööriksi valmistumisen jälkeen tein ensin työtä yliopistosektorilla eri tehtävissä. Toimin mm. tutkijana, professorina, osastonjohtajana ja dekaanina. Fortumiin siirryin vuonna 2016 rakentamaan Start up -toimintaa. Hyppy pitkän linja akateemiselta uralta täysin yrityspuolelle ei ole mitenkään tavallista, mutta uskon vakaasti rajojen ylittämiseen. Se näkyy myös tämänhetkisessä työssäni, jossa toimi samanaikaisesti Start up -yrityksen toimitusjohtajana ja johtajana Fortumilla. Merkityksellisyys on ollut suuressa roolissa työuraan liittyvissä valinnoissani, ja tavalla tai toisella olen aina työssäni rakentanut tekniikan avulla puhtaampaa maailmaa. Nykyisen työni keskeinen haaste on liikenteen sähköistäminen.

Mikä on parasta työssäsi?

Työssäni parasta on innostavien, lahjakkaiden, visionääristen ja yrittäjähenkisten ihmisten kanssa toimiminen. Sydämellä ja intohimolla työnsä tekevien ihmisten rohkeus ja draivi kannustaa ja inspiroi minua. Kaiken taustalla vaikuttaa yhteinen visio työn tekemisestä koko maailman hyväksi.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Parhaat fiilikset olen saanut hetkistä, kun olen tehnyt jotain, mikä on vaatinut rohkeutta ja kun olen johtajana pystynyt rakentamaan luottamusta. Tärkeitä oppeja löytyy aina kun pysähtyy reflektoimaan menneitä tapahtumia ja omia tekemisiään. Jos en ole oppinut jotain työviikon aikana, niin viikko ei ollut hyvä työviikko.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Työ tulee varmuudella muuttumaan. Muutoksessa auttaa, kun ajattelee olevansa elämänmittaisella oppimisuralla, jossa itsensä saa keksiä uudestaan ja uudestaan. Odotan ja uskon, että työn merkityksellisyys hyvässä mielessä lisääntyy: työaika käytetään vaikuttavammin ja entistä enemmän maailman ja ihmiskunnan kannalta tärkeisiin asioihin keskittyen. COVID-pandemia on saanut monet huomaamaan perusasioiden ja tasapainon tärkeyden muun elämän ja työn välillä, mikä osaltaan myös varmasti muuttaa työn tekemistä positiivisesti.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Toivon sinulle rohkeutta rajojen ja itsesi ylittämiseen. Älä tyydy muiden asettamiin raameihin vaan löydä oma polkusi. Katso ja yhdistele osaamisia avarakatseisesti, säilytä uteliaisuus ja jatkuvaan oppimiseen tähtäävä asenne.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Ilmastonmuutoksen vastainen työ uusien teknologioiden ja kasvuyritysten avulla, sopii hyvin ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita sekä teknologian että liiketoiminnan mahdollisuuksista. Alalla tarvitaan myös tekijöitä, jotka haluavat ymmärtää ihmisten käyttäytymistä.

Share
URL copied!