Uratarinat

Heli Koskimäki, Oura

Head of Future Physiology

" Teknologiassa parasta on se, että ei todellakaan haittaa, jos ei tiedä mitä haluaa työelämältä. Ei työelämässäkään kukaan tiedä, mitä teknologia mahdollistaa vaikka viiden vuoden päästä".

Heli

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Matematiikka on ollut minulle helppoa ja antoisaa, se on ollut aine, josta olen aina tykännyt. Kun jonkin asian saa ratkaistua, se on kiva tunne. Pääsin opiskelemaan matematiikkaa suoraan papereilla. Sanoin aina, että jatko-opinnot eivät kiinnosta minua, mutta niinpä vain kävi, että siirryin jatko-opiskelijaksi tietotekniikan puolelle ja töihin yliopistolle.

Miten päädyit töihin Ouralle?

Yliopistolla oli ja on tietysti edelleen monenlaisia tutkimusprojekteja eri firmojen kanssa. Yksi firmoista oli Polar, ja näissä ympyröissä tutustuin Hannu Kinnuseen, joka siirtyi myöhemmin Ouran tutkimusjohtajaksi. Viitisen vuotta sitten Hannun kanssa juteltiin muissa projektiyhteistöissä, ja hän heitti kysymyksen, tulisinko heille töihin. Eihän tuohon voinut sanoa ei!

Mikä on parasta työssäsi?

Vedän tulevaisuuteen katsovaa tiimiä. Pyörittelemme sitä, millaisia ominaisuuksia älysormuksesta voisi lähitulevaisuudessa löytyä. Mitä ihmisen fysiologiasta olisi tutkittavissa tai tuotavissa Ouran tuoteportfolioon? Sormuksessa on valtava potentiaali. Parasta on, että kun uusia ominaisuuksia julkaistaan, niillä on heti puoli miljoonaa käyttäjää, jotka saattavat hyötyä niistä. Työllä on oikeasti merkitystä.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Kun alotin Ouralla, olimme vielä pieni startup, ja tutkimusosastolla oli kaksi ihmistä. Nyt meitä on pelkästään tutkimuksessa parisenkymmentä. Startup-aika on epävarmaa aikaa, eikä kukaan oikein tiedä, menestytäänkö. Se tuo omanlaisensa yhteen puhaltamisen hengen. Olemmekin nauraneet, että startup-vuodet ovat sellaisia koiran vuosia, ne kuluvat nopeammin kuin vuodet vakavaraisessa, isommassa yrityksessä, sillä hommia tehdään niin täysillä. Sellainen ei sovi kaikille, mutta itselleni ne olivat elämäni parhaita vuosia.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Tuntuu, että olemme vasta alussa. Paljon sellaisia asioita, joista olemme alusta asti haaveilleet, on nyt saatu sormukseen. Ennen ne olivat vain visioita ja nyt ne ovat totta! Teknologia kehittyy niin hurjaa vauhtia, ettei oikeastaan voi edes kuvitella, millainen teknologiamaailma on viiden vuoden kuluttua.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Tekniikan alat sopivat monelle. Jos haluaa ratkaista ongelmia matemaattisesti, tämä on unelmatyöpaikka. Tässä on myös ala, jossa ei varmasti tarvitse jäädä paikoilleen, vaan saa koko ajan kehittyä ja keksiä uutta. Ala sopii sellaiselle, joka haluaa oppia uutta ja löytää datasta uutta ja merkityksellistä. Vaikka työ on sosiaalistakin, sanoisin, että numeroita ja läppäriä pitää rakastaa.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Ei tarvitse vielä tietää, mitä haluaa tehdä isona. En minäkään tiennyt. Enkä toisaalta tiennyt sitäkään, että tällainen puettava teknologia olisi edes mahdollinen työpaikka. Teknologiassa parasta on se, että ei todellakaan haittaa, jos ei tiedä mitä haluaa työelämältä. Ei työelämässäkään kukaan tiedä, mitä teknologia mahdollistaa vaikka viiden vuoden päästä. Tärkeää on olla avoin ja pitää silmät ja korvat auki.

Share
URL copied!