Uratarinat

Laura Lares, Ablers Oy

Toimitusjohtaja

"Vaativuus ja ankaruus usein kumpuavat ihmisistä itsestään. Kun riität itsellesi, riität vaikka mihin!".

Laura Lares

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Lukion päättyessä jouduin tekemään vaikean valinnan. Lähdenkö Joensuun yliopistoon lukemaan lempiainettani suomen kieltä vai Lappeenrantaan lukemaan tuotantotaloutta suvun teollisten perinteiden jatkoksi? Onneksi valitsin sen haastavammalta tuntuvan, tuotantotalouden, vaikka en oikein tiennyt mitä teen valmistuttuani. Valmistuin siis tuotantotalouden diplomi-insinööriksi vuonna 1990. Jatko-opinnoissa opiskelin teollisuusyrityksen strategioita ja johtamista, ja valmistuin tekniikan tohtoriksi vuonna 1994 työn ja äitiyden ohessa.

Miten sinusta tuli toimitusjohtaja?

Urapolkuni on hyvin rikas. Aloitin taloussuunnittelijana Kymmenellä vuonna 1990, ja etenin kehityspäälliköksi UPM:llä. Toimin teollisuustalouden professorina oman toimeni ohessa. Vuonna 2001 minusta tuli Kareltekin osaamiskeskusjohtaja ja sitten Haaga Instituutin johtamisen yliopettaja. Vuonna 2004 palasin UPM:lle, ensin liiketoiminnan kehitys- ja henkilöstöjohtajaksi ja sitten myyntijohtajaksi. Vuonna 2007 minusta tuli Kalevala Korun toimitusjohtaja ja viisi vuotta sen jälkeen, vuonna 2012, Woimistamon toimitusjohtaja. Siirryin Ablersin johtoon vuonna 2018. Nykyään olen toimitusjohtaja, johtamisvalmentaja, strategiakonsultti, yrittäjä ja hallitusammattilainen.

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta on yrittäjän vapaus: välillä paiskin töitä sydämeni kyllyydestä kellon ympäri ja toisaalta voin harrastaa ja levätä toisinaan arkenakin, omassa rytmissäni.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Olen yhä uudestaan, toistakymmentä kertaa, omasta halustani aloittanut uudessa työssä tai tehtävässä, jota en osaa. Vasta viime vuonna aloitin ensimmäistä kertaa työssä, jonka osasin ennestään. Olen joka kerta jännittänyt, voinko oppia tämän ihan uuden maailman ja onnistua siinä. Aina olen yllättynyt siitä, että minähän opin tämän ja minusta tuli ihan hyvä ammattilainen tässäkin tehtävässä. Koskaan en halua olla täydellinen.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Seuraavaksi aion opiskella FiTech-verkostoyliopistossa muun muassa algoritmejä, ohjelmointia ja koneoppimista. Tarjonta on todella houkutteleva. Chatbottien rakentaminen asiakkaille on ollut niin kiehtovaa, että olen löytänyt sisäisen nörttini. Koskaan ei ole liian myöhäistä – edes ihmiselle, joka sai ylioppilaslahjaksi kirjoituskoneen.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle naiselle?

Vaativiltakin kuulostavat työt ovat ihmisen kokoisia. Vaativuus ja ankaruus usein kumpuavat ihmisistä itsestään. Kun riität itsellesi, riität vaikka mihin! Vähän kummalliset yhdistelmät voivat aikaansaada ainutlaatuisia onnistumisia. Ja paljon iloa.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Ura sopii uteliaalle, oppivalle, sanavalmiille ja vuorovaikutustaitoiselle. Strategisessa johtamisessa ja johtajien kehittämisessä on paljon samaa. Molemmissa tarvitaan kykyä nähdä potentiaali ja taitoa saada ihmiset etenemään. Asioita ei voi johtaa, vain ihmisiä voi.

Share
URL copied!