Uratarinat

Mari Tenhunen, Timegate Instruments Oy

Toimitusjohtaja

"Työ teknologiayrityksessä voi olla kaikkea muuta kuin matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa. Se on usein ihmisläheistä ja tänä päivänä vuorovaikutustaidot ovat todella tärkeät".

Mari

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Olen opiskellut kemiantekniikkaa Otaniemessä, silloisella TKK:lla. Kouluaikoina lempiaineitani olivat kemia ja kuvaamataito. Ajattelin, että minusta tulee joko kemisti tai arkkitehti. Päädyin TKK:lle keskusteltuani pari vuotta vanhemman naapurin pojan kanssa, joka lopetteli opintojaan TKK:lla kemian osastolla. Sain häneltä lainaan silloisen opinto-oppaan, ja kurssit vaikuttivat mielenkiintoisilta.

Miten sinusta tuli Timegate Instruments Oy:n toimitusjohtaja? 

Ennen nykyistä yrittäjyyttäni toimin VTT:llä vanhempana tutkijana, projektipäällikkönä sekä tiiminvetäjänä. Timegate on syntynyt spin off -yrityksenä VTT:n ja Oulun yliopiston kaupallistamishankkeen lopputuloksena. Tuohon kaupallistamishankkeeseen tarvittiin vetäjä ja minua kysyttiin tähän tehtävään. Valmistamme prosessiteollisuudelle optisia mittalaitteita, joilla pystytään näkemään reaaliaikaisesti materiaalin kemiallinen koostumus.

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta on työn vaihtelevuus ja monipuolisuus. Startup-yrittäjänä ei koskaan aamulla tiedä, mitä kaikkea päivä tuo tullessaan. Monesti saa olla kaikkea muuta kuin mukavuusalueellaan. Tämän työn kautta olen oppinut valtavasti uutta ja tutustunut valtavaan määrään uusia ihmisiä, myös kansainvälisesti.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Kun on yrittäjä ja kantaa vastuuta yrityksen etenemisestä, se tuo työhön omanlaistaan syvyyttä. Kaikki yrityksen saavuttamat uudet etapit, kuten uuden tuotteen valmistuminen, uudet asiakkuudet ja vaikkapa rahoituskierroksen loppuunsaattaminen, tuntuvat erityisen hienoilta. Tärkeimpiä oppeja on se, että tässä työssä ei koskaan valmistu. Yöpöydälläni on jatkuvasti varsin kunnioitettava pino kirjoja, jotka haluaisin opiskella, eikä se pino koskaan pienene.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Tällä hetkellä elän ammatillisesti vahvasti yrityksen tarpeiden kautta ja yritän päivittää osaamistani aina sen mukaan, mitä yrityksen senhetkinen kasvutilanne vaatii. Tavoitteenamme on, että viiden vuoden kuluessa olemme kansainvälisesti tunnettu ja omalla alallamme varteenotettava toimija.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Nuoren teknologiayrityksen vetäjän täytyy nähdä avautuvat mahdollisuudet ja tarttua niihin rohkeasti. Siksi näen, että optimismia pitää löytyä, oli tilanne mikä hyvänsä. Kiireen keskellä pitää myös oppia priorisoimaan, muuten hukkuu työn paljouteen. Myös sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta tarvitaan.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Työ teknologiayrityksessä voi olla kaikkea muuta kuin matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa. Se on usein ihmisläheistä ja tänä päivänä vuorovaikutustaidot ovat todella tärkeät. Tekninen pohjakoulutus antaa hyvän pohjan, jonka jälkeen voit suuntautua asioihin, jotka sinusta itsestäsi tuntuvat merkityksellisiltä. Luota osaamiseesi ja tekemiseesi. Monesti tytöt ovat poikia kriittisempiä osaamisensa suhteen.

Share
URL copied!