Uratarinat

Miia Satomaa, Stora Enso

Head of IT, Lignode

"Rohkeus ottaa vastaan haasteita, hypätä tuntemattomaan ja usko tiimin voimaan on se, miksi olen tässä nyt."

Miia

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Olin aiemmin valmistunut AMK-insinööriksi talonrakennustekniikasta, mutta työtilanne alalla vei hakemaan muita vaihtoehtoja tulevaisuudelle. Vuonna 2000 LUTissa oli alkamassa muuntokoulutus, jossa oli mahdollista yhdistää laaja-alainen tuotantotalous sekä täysin uusi pääaine Tietojohtaminen. Koulutusmuoto mahdollisti myös sen, että pystyin yhdistämään työn ja opinnot.

Olimme siis ihan ensimmäinen Tietojohtamisen koulutusohjelma, jossa yhdistyi tietotekniikan, tuotantotalouden ja kauppatieteiden osastojen opinnot. Silloin varmasti testattiin paljon uusia lähtöjä, joista sitten on ammennettu näissä tämänhetkisissäkin opinnoissa. Oleellista on myös, että opiskeluporukkamme oli tiivis yhteisö, ja siitä jäi matkaan myös huikea verkosto rautaisia ammattilaisia.

Miten sinusta tuli IT-johtaja?

Aloitin Stora Ensolla diplomityöntekijänä Pakkauskartongit-divisioonassa tutkimalla sitä, miten tiedon ja erilaisten työkalujen avulla pystytään tukemaan päätöksentekoa ja mahdollistetaan hiljaisen tiedon jakaminen. Asia nähtiin tärkeäksi ja työ jatkui prosessien ja toimintamallien kehittämisellä. Teknologian kehittyessä myös työkalut kehittyivät ja muuttuivat sekä toimintamallia haluttiin kehittää konsernitasolla, joten matka johti yhtiön tietohallintoon. Olen kiitollinen silloiselle esimiehelleni, joka uskoi minulle myös tiimin johdettavaksi, mistä alkoi matkani ihmisten johtamisessa.

Hyppäsin vajaa vuosi sitten mukaan Lignode liiketoimintaan IT johtajaksi. Lignode on meidän innovaatio miten tehdään akkuja puusta ja tämä on ainutlaatuinen tilaisuus työskennellä start-up maailmassa rakentamassa jotain ihan uutta ns. tyhjältä pöydältä. 

Rohkeus ottaa vastaan haasteita, hypätä tuntemattomaan ja usko tiimin voimaan on se, miksi olen tässä nyt.

Mikä on parasta työssäsi?

Ihan parasta on nähdä mitä kaikkea olemme saaneet yhdessä aikaan. Miten olemme työllämme pystyneet tukemaan Stora Enson strategiaa ja kehittämään teknologioita tukemaan sitä, että visiomme ”kaikki mikä tänään valmistetaan uusiutumattomista materiaaleista, voidaan huomenna valmistaa puusta” toteutuu. On ollut tärkeä ymmärtää, että roolini johtajana ja esimiestyössä on luotsata organisaatiota kohti yhteistä tavoitetta. Tehtäväni on auttaa tiimini johtajia mahdollistamalla heille edellytykset toimia, jotta saadaan kaikkien osaamiset ja kyvykkyydet parhaiten esiin sekä saavutetaan hienoja tuloksia. On huippua nähdä onnistumisia ja myös juhlia niitä.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Ihmiset ja kohtaamiset, erilaisuuden voima ja kuinka teknologia voi auttaa muutoksessa.
Tärkeä on tiedostaa, että mikään asia ei ole niin iso, että sitä ei voisi ratkaista. Ole rohkea, uskalla kysyä ja muista kuunnella sekä tietysti se, että myös mimmit pärjäävät ns. hard core IT:ssä!

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Tulevaisuus on osa jatkuvaa muutosta ja minulle on tärkeää, että työni sekä motivoi että inspiroi minua haastamaan itseäni oppimaan uutta ja säilyttämään aidon kiinnostuksen teknologian mahdollisuuksien hyödyntämiseen mahdollisimman laajasti eri osa-alueilla.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Tekniikan alan opinnot sopivat kaikille, joilla on aitoa uteliaisuutta kohdata uutta ja haluaa etsiä niihin ratkaisuja teknologian avulla. Alan opinnot kokonaisuutena antavat hyvän pohjan ajattelulle hahmottamaan maailmaa ja ne tarjoavat rajattomasti eri aloja työllistyä. Lisäksi jos myöhemmin haluaa vaihtaa alaa, niin tekniikan opinnot antavat hyvän pohjan myös muille aloille.  

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Ole rohkea ja tartu tilaisuuteen, kuuntele itseäsi mikä kutsuu sinua ja älä epäröi omia kykyjäsi. Tekniikka antaa eväitä mihin vain ja voit soveltaa niitä elämässäsi niin henkilökohtaisella kuin työelämän puolella.

Jos haluat jotain, pyri siihen. Sinä kirjoitat oman polkusi ja pystyt mihin vain – keep on rocking!

Share
URL copied!