Uratarinat

Mirja Illikainen, Oulun yliopisto

Dekaani, Teknillinen tiedekunta

"Jos haluaa muuttaa maailmaa ja tehdä jotain oikeasti vaikuttavaa, tekniikka on tosi hyvä vaihtoehto".

Illikainen

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Olen opiskellut prosessitekniikkaa Oulun yliopistossa. Päädyin siihen opettajan vinkistä. Olin lukiossa hyvä matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa. Näiden aineiden opettaja vinkkasi minulle prosessitekniikasta. En tiennyt alasta oikein mitään, mutta ajattelin, että samapa tuo on kokeilla ja katsoa, onko se hauskaa vai ei.

Miten sinusta tuli kiertotalouden ja materiaalitutkimuksen professori?

Viihdyin opinnoissani ja huomasin aika pian, että tutkimustyö on minun juttuni. Pääsin kolmannen vuosikurssin opiskelijana osa-aikaiseksi tutkimusharjoittelijaksi tähän samaan yksikköön, jota nyt itse vedän. Aloitin siis tutkijan urani jo opintojen ohella. Kun huomasin, että tutkimus on tosi kivaa, jäin valmistumiseni jälkeen yliopistolle tekemään väitöskirjaa. Sen jälkeen olen edennyt professoriksi asti.

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on maailman parantaminen, se, että työ tuntuu merkitykselliseltä. Kehitämme sellaisia materiaaleja, jotka pienentävät hiilidioksidipäästöjä ja vaikuttavat ilmastonmuutokseen. Tutkimuksessa on hienoa myös löytämisen ilo. Tutkimuksessa ollaan ikään kuin tunnetun ja tuntemattoman tiedon rajamailla. Uusien asioiden oivaltaminen on kivaa, ja se, että saa tehdä sellaista, mitä kukaan ei ole tehnyt aikaisemmin.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Matkan varrella olen oppinut, että isojakin asioita saa aikaiseksi, kun tekee joka päivä parhaansa. Aloitin noin 10 vuotta sitten uuden tutkimusalueen kiertotalouden materiaalien parissa. Silloin ei kukaan Suomessa tehnyt tällaista tutkimusta. Nyt ryhmämme on yksi maailman isoimmista ja parhaimmista tutkimusryhmistä tällä alalla.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Odotan, että kiertotalouden ja materiaalitutkimuksen ympärille syntyy useita tutkimusryhmiä, sillä tutkittavaa on valtavasti. Professorin tehtävässä työnkuvaan on mahdollisuus vaikuttaa, mikä tekee tulevaisuudesta jännittävää. Oma työni muuttui vuoden alussa aikaisempaa monipuolisemmaksi, kun aloitin teknillisen tiedekunnan dekaanina.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Tämän tyyppiseen työhön sopii sellainen ihminen, joka tykkää ongelmanratkaisusta ja siitä, että asioilla on loogisia yhteyksiä. Mielestäni on eduksi, jos on kiinnostunut luonnontieteistä ja halukas ymmärtämään sitä, miten tämä maailma toimii. Monenlaiset ihmiset ja ominaisuudet sopivat tälle alalle.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Jos haluaa muuttaa maailmaa ja tehdä jotain oikeasti vaikuttavaa, tekniikka on tosi hyvä vaihtoehto. Ajattele ennakkoluulottomasti, tekniikan opiskelu ja tekniikan tutkimus ei ole ollenkaan tylsää!

Share
URL copied!