Uratarinat

Pauliina Ilmonen, Aalto-yliopisto

Tilastotieteen professori

”Aseta tavoitteesi huipulle ja tee kovasti töitä. Seuraa unelmiasi, älä luovuta. Science geeks rock!”

Pauliina Ilmonen

”Juuri nyt teen sitä mitä haluan tehdä ja olen se, kuka haluan olla”.

Pauliina toimii tilastotieteen professorina Aalto-yliopiston Matematiikan ja systeemianalyysin laitoksella. Tällä hetkellä hän tutkii niin matematiikkaa ja matemaattista tilastotiedettä kuin epidemiologiaakin. Pauliina on tehnyt maisterintutkintonsa pääaineenaan matematiikka ja tohtorintutkintonsa biometriasta. Valmistuttuaan lukiosta hän ei ollut varma mitä haluaisi tehdä tulevaisuudessa tai kuka haluaisi olla. ”Halusin tehdä jotain tärkeää, jotain merkityksellistä”, Pauliina toteaa. Äiti kannusti Pauliinaa hakemaan alalle, jonka tekemisestä Pauliina nauttii, ja ehdottikin siksi matematiikkaa vaihtoehdoksi. Hän oli varma, että matematiikasta löytyisi Pauliinalle tärkeä ja merkityksellinen ura. Äiti oli oikeassa, Pauliina valitsi matematiikan: ”Juuri nyt teen sitä mitä haluan tehdä ja olen se, kuka haluan olla”.

Väiteltyään tohtoriksi Pauliina muutti Brysseliin työskentelemään ECARES-tutkimusryhmään (European centre for advanced research in economics and statistics). Hän rakasti työtään, mutta haaveili kuitenkin myös professuurista: ”Hain Aaltoon, koska tilastotieteen professuuri täällä oli kaikki mitä halusin”.

Pauliina sai paikan, ja nykyään hänellä on lukuisia vastuualueita –matematiikan ja systeemianalyysin laitoksen tilastotieteen kurssit ja sivuaine, hänen ohjattavat tohtoriopiskelijansa ja vapaasti valittavat omat tutkimusaiheensa. Käytännössä työpäivät koostuvat tapaamisista ja opetuksesta, tutkimukselle on aikaa iltaisin. ”Osallistun myös konferensseihin ja käyn tutkimusvierailuilla ulkomailla”, Pauliina lisää. Töidensä lisäksi Pauliina toimii Suomen Tilastoseuran puheenjohtajana, mikä saa hänet käyttämään paljon aikaa erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Pauliina pitää monista aspekteista työssään: ”Rakastan tutkimuksen tekemistä. Rakastan olla yksin toimistossani leikkimässä matemaattisten kaavojen kanssa. Rakastan myös opettamista ja oppilaitteni kanssa keskustelemista”. Suurimman osan työstään hän tekeekin yhdessä muiden tutkijoiden ja ohjaamiensa tohtoriopiskelijoiden kanssa.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Ura luonnontieteiden parissa sopii Pauliinan mukaan parhaiten kunnianhimoiselle ja luovalle matematiikkaintoilijalle. Nämä ominaisuudet omaavasta henkilöstä voi hyvinkin tulla matemaattisen alan professori. ”Aseta tavoitteesi huipulle ja tee kovasti töitä. Seuraa unelmiasi, älä luovuta”, Pauliina neuvoo. ”Science geeks rock!

Share
URL copied!