Uratarinat

Riina Salmimies, LUT-yliopisto

Insinööritieteiden dekaani

" Kerro muille, mitä haluat, sillä kukaan ei osaa lukea ajatuksiasi. Älä koskaan häpeä suuria tavoitteita. Jos haluat aidosti vaikuttaa maailmaan, osallistu tai jopa johda sitä".

Riina Salmimies

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Olen opiskellut kemiantekniikkaa, erityisesti prosessi- ja tehdassuunnittelua. Sittemmin olen väitellyt tohtoriksi ja työn ohessa lisäksi hankkinut kauppatieteiden maisterin tutkinnon. Olin lukiossa hyvä luonnontieteissä ja ne tuntuivat tarjoavan enemmän haastetta ja mielenkiintoisia pähkinöitä kuin muut oppiaineet. Luonnontieteissä on kyse siitä, miten asiat oikeasti toimivat, kun taas muissa oppiaineissa luetaan ulkoa. En kokenut puhtaita luonnontieteitä kuitenkaan omaksi alakseni, vaan halusin tehdä jotain konkreettisempaa – pyrin siis diplomi-insinöörin koulutukseen. Vaihtoehtoni taisivat silloin olla kemiantekniikka ja tuotantotalous. Pohdin myös lääketieteellistä vaihtoehtona, mutta en enää kirjoitusten jälkeen jaksanut päntätä pääsykokeisiin. Koskaan en ole sitä katunut.

Miten sinusta tuli LUT-yliopiston insinööritieteiden dekaani?

Kun valmistuin diplomi-insinööriksi, hakeuduin tohtorikoulutettavaksi väitöskirjaa tekemään. Yliopisto oli valintani¬¬ ensimmäiseksi työpaikaksi. Sen jälkeen olen tehnyt kaikenlaista, mutta nykyisiin työtehtäviini olen päätynyt hakeutumalla esimiestehtäviin ja panostamalla johtajalta vaadittaviin ominaisuuksiin viimeisen viiden vuoden ajan. Käytännössä olen hankkinut toisen tutkinnon kauppatieteistä ja toiminut johtajana erilaisissa tehtävissä.

Mikä on parasta työssäsi?

Rakastan sitä potentiaalia, joka on asiantuntijayhteisössäni. He ovat erittäin älykkäitä ja heidän kanssaan on helppoa visioida tulevaisuuden maailmaa.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Pidän nykyistä tehtävääni suurena saavutuksena. Uskaltaudun tekemään asioita, joita kukaan ei aikaisemmin ole tehnyt. Lähes kaikista muista dekaaneista poiketen minulla ei ole professuuria. Johdan naisena työyhteisöä, jossa vaikutusvalta on pääosin miehillä. Taidan lisäksi olla Suomen nuorin dekaani. Harva suomalaisen teknillisen yliopiston dekaani on myöskään esiintynyt Cosmopolitanissa – onkohan kukaan? Valintani on vaatinut suurta rohkeutta yliopiston johdolta.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Keskityn usein siihen, mitä teen tällä hetkellä. Ainoa tavoitteeni on tehdä jotakin merkityksellistä tässä maailmassa ja kulkea uusista ovista ja ikkunoista niiden avautuessa. Kyllä ne avautuvat, kun tekee työnsä hyvin ja on kärsivällinen.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle naiselle?

Usko aina pystyväsi ja etsi keinot onnistumiseen. Kerro muille, mitä haluat, sillä kukaan ei osaa lukea ajatuksiasi. Älä koskaan häpeä suuria tavoitteita. Jos haluat aidosti vaikuttaa maailmaan, osallistu tai jopa johda sitä.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Kyse ei ole niinkään alastani, vaan maailmasta yleensä. Tarvitsemme rohkeita toisinajattelijoita, jotka osaavat tehdä toisten kanssa töitä. Porukan täytyy osata pelata samaan maaliin toisiaan positiivisesti haastaen. Tässä tarvitaan isoja ajattelijoita ja tehokkaita käytännön toteuttajia.

Share
URL copied!