Uratarinat

Riitta Salmelin, Aalto-yliopisto

Professori, Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos

"Pitää seurata ennen kaikkea omaa tunnetta siitä, mihin suuntaan kannattaa mennä ja mikä on tärkeää, vaikka se ei aina helppoa olekaan."

Riitta Salmelin

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Koulussa rakastin fysiikkaa ja matematiikkaa. Silloisen Teknillisen korkeakoulun (TKK) teknillisen fysiikan opintosuunta vaikutti juuri sopivasti sellaiselta paikalta, jossa ei heti tarvinnut päättää, miksi isona haluaa. Sinne oli myös vaikea päästä opiskelemaan, mikä kutsui puoleensa sekin.

Miten sinusta tuli professori?

En suunnitellut urapolkuani. Minä päädyin opiskeluaikana kesätöihin TKK:n Kylmälaboratorioon ja sille tielleni jäin, koska tutkijan työ oli mitä ilmeisimmin minun kutsumusammattini. Uuden polun tallaaminen on haastavaa ja ihanaa. Aalto-yliopiston käynnistämisen myötä tie vei professoriksi uudelle Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitokselle.

Mikä on parasta työssäsi?

Oivalluksen hetket. Kun tutkimustulokset pakottavat muuttamaan omaa näkökulmaa ja ajattelua. Kun opiskelijat hiljalleen kehittyvät itsenäisiksi tutkijoiksi.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Pitää seurata ennen kaikkea omaa tunnetta siitä, mihin suuntaan kannattaa mennä ja mikä on tärkeää, vaikka se ei aina helppoa olekaan. Ja joskus kannattaa myös uskaltaa hypätä, vaikka ei olisikaan ihan varma mihin laskeutuu.

Mitä odotat tulevaisuudelta? 

Viisauden kasvua. Sitä ei tosin yleensä huomaa kuin vasta paljon jälkikäteen.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Henkilölle, joka haluaa ymmärtää maailmaa ja joka ei pelkää epävarmuutta. Tässä työssä ei löydy oikeita vastauksia kirjan takaa.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Mieti, mikä sinua todella kiinnostaa. Älä ole huolissasi, että teet väärän uravalinnan, sillä elämässä on todella monia polkuja. Älä myöskään lannistu opinnoissasi turhan nopeasti. Opiskele tehokkaasti jokin tutkinto, joka sinusta tuntuu edes melko sopivalta, niin olet jo hyvällä polulla.

Share
URL copied!