Uratarinat

Saara Laamanen, UPM

Tutkija

"Uskaltakaa kokeilla! Vaikka ei kaikessa onnistu, niin ette menetä mitään. Aina oppii jotakin".

Saara Laamanen

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Olen opiskellut LUT:ssa kemiantekniikan koulutusohjelmassa. Kandivaiheessa pääaine oli kemiantekniikka, sivuaine tuotantotalous, ja maisterivaiheessa pääaine oli Chemical and Process Engineering, sivuaineina Green Process Technology ja Medicinal Chemistry (University of Rijeka, Kroatia). Päädyin hakemaan tekniikan alalle heti kun ymmärsin sen olevan vaihtoehto. Lukioikäisenä en ollut kovin perillä eri jatko-opiskeluvaihtoehdoista, ja luonnontieteitä lukevana ajattelin koko ajan, että lääketieteelliseen pitäisi hakea. Minulla ei kuitenkaan ollut paloa ryhtyä lääkäriksi, ja kun tajusin tekniikan alan tarjoaman vaihtoehdon, tuntui se oikeammalta valinnalta (enhän toki silloinkaan ollut varma, olisiko tämä oma juttuni). Hain opiskelemaan kemiantekniikkaa, ihan vain koska kemia oli aina ollut mielestäni kivempaa kuin fysiikka tai matikka, koulutusohjelma vaikutti selkeältä kokonaisuudelta ja minulle oli jäänyt hyvä kuva LUT:n Abitiimistä. Kunhan pääsin Lappeenrantaan, niin tiesin, että valinta oli oikea.

Miten sinusta tuli tutkija?

Valmistuin joulukuussa 2018 ja olen siitä lähtien työskennellyt UPM:n tutkimuskeskuksessa tutkijana Analyysipalvelut ja menetelmäkehitys -tiimissä. Olen työskennellyt tutkarilla pari kesää tutkijaharjoittelijana ja tein diplomityöni UPM Biokemikaalien ligniinitiimille. Hakiessani tätä tehtävää, työympäristö oli siis tuttu ja minulla oli hyvät edellytykset jatkaa yhteistyötä tutkija- ja laboratoriotiimien kanssa.

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta tässä työssä on se, että yksikään päivä ei ole samanlainen, työt ovat monipuolisia ja saan rytmittää omia töitä itsenäisesti, pääsen päivittäin käyttämään ongelmanratkaisukykyä ja edelleen opin uutta, ja tulen hyvin juttuun työkavereiden kanssa. Minua motivoi esimerkiksi, kun isossa uudessa projektissa pääsee vauhtiin ja saadaan ensimmäisiä onnistuneita tuloksia, ja kun pääsee yhdistämään monesta paikasta kerätyn tiedon kasaan ja esittämään sen helposti pureskeltavassa muodossa.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Olen tyytyväinen koko opiskeluaikaani, jolloin opiskelujen ohella pääsin mukaan opiskelija-aktiivitoimintaan, vietin vaihto-opiskelijakevään Kroatiassa, sain kesätöitä UPM:ltä ja lopuksi onnistuin diplomityössäni. Töissä koen onnistumisen tunnetta ihan viikoittain, kun saan raportit valmiiksi, löydän ratkaisun ongelmatilanteeseen tai kun palaveri on sujunut hyvin.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Tällä hetkellä toivon jatkossakin aina viihtyväni töissä ja että pystyn kehittymään koko ajan.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle naiselle?

Uskaltakaa kokeilla! Vaikka ei kaikessa onnistu, niin ette menetä mitään. Aina oppii jotakin. Parasta on löytää jotain hienoa sellaisessa, josta ei aluksi tiennyt mitään.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Soveltava ja käytännönläheinen, logiikkaan kuitenkin pohjaten. Oma-aloitteinen ja ahkera, kokonaisuuden hahmottava, aikatauluttava ja joustava.

Share
URL copied!