Uratarinat

Sonja Heikkilä, PostNord Oy

Business Development & Innovation Lead

"Jos sinulla on visio, jonka haluat toteuttaa, tekniikan opiskelu on varma valinta. Tekniikan ymmärrys on hyödyllistä, ja teknillinen tutkinto avaa lukemattomia uramahdollisuuksia vielä vanhempanakin".


Sonja Heikkilä

Mitä olet opiskellut ja miksi?

Päädyin opiskelemaan liikenne- ja tietekniikkaa Aalto-yliopistoon, silloiseen Teknilliseen korkeakouluun. Lukion jälkeen en oikein tiennyt mitä haluaisin opiskella, mutta olin kiinnostunut teknisistä aineista.
Aloitettuani liikenne- ja tietekniikan opiskelut, huomasin alan linkittyvän moneen tärkeään yhteiskunnalliseen teemaan kuten julkisten varojen riittävyyteen, ilmastonmuutoksen estämiseen, yksilönvapauteen ja ihmisten hyvinvointiin. Aloin nähdä monet tekniikan alat mahdollistajina ja isojen ongelmien ratkojina.

Miten sinusta tuli liikennevisionääri?

Olen kasvanut maalla, jossa on huonot liikenneyhteydet. Olen lapsesta asti nähnyt, miten heikot liikenneyhteydet voivat rajoittaa jokapäiväistä elämää, kuten harrastusmahdollisuuksia, kavereiden näkemistä ja itsenäisyyttä. Siitä syntyi palo puuttua näihin epäkohtiin.
Diplomityössäni sain vapaat kädet, ja visioin maailmaa käyttäjän näkökulmasta. Tuloksena oli käyttäjäkeskeisen liikkumisen visio Mobility as a Service, ja diplomityöni nousi maailmankuuluksi yhdessä yössä. Suomen yhteistä visiota oli valmisteltu jo jonkin aikaa ennen ja diplomityöni onnistui liittämään palaset yhteen konkreettiseksi visioksi, joka kiinnitti monien ihmisten huomion. Oli hienoa huomata, miten visio resonoi ihmisiin niin voimakkaasti. Sain vahvistusta sille, että työtä pitää jatkaa. Seuraavat vuodet veivät minut lukuisille kansainvälisille lavoille jakamaan Suomen visioita tulevaisuuden liikkumisesta.

Mikä on parasta työssäsi?

Minua motivoivat suuresti alan haasteellisuus ja kompleksisuus. Jokaisella liikkujalla on omanlaisensa tarpeet. Miten vastata erilaisiin liikkumisen tarpeisiin ympäri Suomea pitäen samalla liikkumisen kustannukset ja päästöt alhaisina?
Hienointa on olla päivittäin tekemisissä uudenlaisten innovaatioiden kanssa ja nähdä, miten ihmisten käyttäytyminen hiljalleen muuttuu.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Urani kohokohta on ollut vetää OP:lla isoa muutosprojektia. Pääsin uutena tulokkaana mukaan strategiaprosessiin ja sain miettiä asioita uusiksi. Oli hienoa nähdä, miten kollegat ja yhteistyökumppanit yksi kerrallaan innostuivat uusista jutuista. Palaset alkoivat loksahdella paikoilleen oman työn tuloksena.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Liikkumisen alalla motiivinani on parantaa ihmisten elämänlaatua ja ympäristön tilaa. Haluan jatkossakin vaikuttaa maailmaan positiivisesti ja uudistaa perinteisiä toimialoja. Haluan tehdä töitä avoimessa työympäristössä, jossa jokainen voi olla oma itsensä, ja samalla työskennellä tärkeiden asioiden puolesta.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Jos sinulla on visio, jonka haluat toteuttaa, tekniikan opiskelu on varma valinta. Tekniikan ymmärrys on hyödyllistä, ja teknillinen tutkinto avaa lukemattomia uramahdollisuuksia vielä vanhempanakin. Älä turhaan ajattele, ettet pärjäisi. Kaikkea voi oppia, jos se vaan kiinnostaa riittävästi. Sinä löydät kyllä oman polkusi! Muista, että myös sinulla on käsissäsi avaimet muuttaa alaa sen näköiseksi kuin haluaisit sen olevan.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Tekniikan alalla on lukemattomia erilaisia tehtäviä ja jokainen varmasti löytää paikkansa. Ajattelen, että tekniikka on työväline paremman maailman rakentamiseen. Alalla pärjää niin visionääri, analyytikko kuin käytännön pelinrakentajakin – paras tiimi on sellainen, jossa on näitä kaikkia.

Share
URL copied!