Uratarinat

Sonja Hyrynsalmi, LUT-yliopisto

Nuorempi tutkija

"Tunnista omia vahvuuksia äläkä harmittele, jos uravalinnoissa ei aina osu nappiin. Elämä on pitkä matka, jonka varrella oppii aina itsestä uutta".

Sonja Hyrynsalmi
Sonja Hyrynsalmi

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Aloitin aikoinaan opiskelut Helsingin yliopistolla tietojenkäsittelytieteessä, koska tykkäsin puuhailla tietokoneiden kanssa. Kumminkin opintojen aikana minulle tuli tunne, että ehkä olen jotenkin vääränlainen alalle – äänekäs, tyttömäinen ja kiinnostunut kaikesta muustakin kuin vain tietokoneista. Vaihdoin Turun yliopistoon opiskelemaan Sosiaalipolitiikkaan ja valmistuin valtiotieteiden maisteriksi. Kuitenkin teknologiateemat olivat aina lähellä sydäntäni niin töissä kuin vapaa-ajan harrastuksissa.

Miten sinusta tuli nuorempi tutkija?

Sosiaalipolitiikan opintojen aikana hain harjoitteluun alueelliseen yrityskehitysyhtiöön ja siellä tein paljon töitä teknologia-alan yritysten, startuppien ja tutkijoiden kanssa. Pidin vapaa-ajallani niin lasten koodikouluja kuin naisten koodausiltoja. Huomasin, että teknologian ja yhteiskunnan teemoja tutkivilta ihmisiltä puuttui usein puuttui itse syvempi teknologiaosaaminen ja lähdin hakemaan sitä asiantuntijuutta tutkijana.

Mikä on parasta työssäsi?

Kollegat, akateeminen yhteisö ja opiskelijat. Kaikki asiat siis, joiden avulla joka päivä oppii uutta ja innostuu uusista asioista.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Ensimmäinen akateeminen konferenssi, voitin parhaan paperin palkinnon ja sain energiaa sekä uskoa viedä omaa tutkimusta eteenpäin. Tärkeimpänä oppina pidän sitä, että yhteistyöllä pääsee aina pidemmälle – myös tutkimuksessa.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Toivoisin voivani jäädä akatemiaan väitöksen jälkeen, mutta veri saattaa vetää myös järjestö- ja vaikuttamistyöhön. Koska olen sekoitus ohjelmistoteknikkoa ja valtion virkamiesmateriaalia, niin isojen yhteiskunnallisten kysymysten valmistelu ja ratkaisu kiinnostavat!

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Tutkijoita on niin monta kuin on tutkimusaiheitakin, joten unohda stereotypiat että pitää rakastaa lukemista ja tutkimusmenetelmiä. Jos innostuu uusista näkökulmista ja asioista, niin tällä alalla aina on paikka sellaiselle ihmiselle!

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Tunnista omia vahvuuksia äläkä harmittele, jos uravalinnoissa ei aina osu nappiin. Elämä on pitkä matka, jonka varrella oppii aina itsestä uutta. Monilla aloilla voi suuntautua monen tyylisiin tehtäviin – löydä rohkeasti oma juttusi, vaikka se ottaisi aikaa!

Share
URL copied!