Kati Pöllänen, 2M-IT
"Jos joku asia kiinnostaa, ja vaikka vähän pelottaisikin, niin kannattaa tarttua haasteeseen."
Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?
Opiskelin ensin kemiantekniikkaa LUT-yliopistossa DI:ksi ja sitten jatkoin Tekniikan tohtoriksi. Olen myös koulutukseltani terveydenhoitaja. Työn ohessa olen opiskellut monenlaista johtamiseen liittyvää.
Miten sinusta tuli liiketoimintajohtaja?
Valmistumiseni jälkeen 2001 jäin tutkijaksi LUTille ja tein väitöskirjan, minkä jälkeen 2008 päädyin UPM konserniin innovaatioiden kehityspäälliköksi. UPM:llä tein lisäksi mm. liiketoiminnan kehityspäällikön ja teknologiapäällikön hommia biokemikaaliliiketoiminnassa. Sitten ajattelin, että alanvaihto ei saattaisi olla huono juttu ja toisen tutkintoni innoittamana päädyin terveydenhuollon IT asioiden pariin vuonna 2016. Nykyisellä työnantajalla aloitin palvelupäällikkönä, sitten johdin pariakin erilaista palvelutuotannon yksikköä, kunnes avautui mahdollisuus lähteä johtamaan koko 300 henkilön sovelluspalvelut osastoa.
Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?
Isojen muutosten johtaminen joka kerta on ollut uran kohokohta. Viimeisimpänä suuri organisaatiomuutos omassa osastossa, hyvinvointialuemuutos meidän asiakkaiden tukena ja aiemmin kahden yrityksen fuusion myötä tehty prosessien ja toimintamallien yhtenäistämiset ovat olleet toisaalta aika työllistäviä, mutta isoimpia kohokohtia onnistuttuaan. UPM:llä innovaatiostrategian työstäminen oli todella opettavainen tehtävä. Tärkeimpiä oppeja on ollut, että ihan kaiken pystyy oppimaan, kaikesta selviää ja hyvä yhteistyö on onnistuneiden ponnistusten perusedellytys. Jos joku asia kiinnostaa, ja vaikka vähän pelottaisikin, niin kannattaa tarttua haasteeseen.
Mitä odotat tulevaisuudelta?
Nykyisessä tehtävässäni olen ollut vasta vajaan vuoden. Juuri tehdyn organisaatiomuutoksen myötä odotan, että pystyn entistä enemmän keskittymään tulevaisuuden kehityssuunnitelmien tekemiseen ja läpiviemiseen, kun organisaationi osaavat johtajat ja päälliköt vastaavat pääosin operatiivisesta toiminnasta. Toivon myös, että meidän osasto profiloituu innostuneena ja yhteistyökykyisenä joukkiona niin talon sisällä kuin ulkopuolellakin. Niiden asioiden eteen teen töitä.
Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?
Monenlaiset ihmiset sopivat varmasti sote-IT alalle, itse asiassa, näkisin että alalla kuin alalla tarvitaan erilaisia ihmisiä. Johtamistehtävässä varmastikin määrätietoisuus, rohkeus toimia, kyky ymmärtää ihmisiä ja halu saada kokonaisuudet toimimaan ovat piirteitä, jotka auttavat onnistumaan.
Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?
Itse en nuorena edes tiennyt kovinkaan paljoa erilaisista uravaihtoehdoista ja ajatteluni oli kohtuullisen kapeaa. Ei tarvitsekaan heti tietää, mitä ja mihin tulee päätymään. Ennemminkin kannustaisin rohkeasti tarttumaan erilaisiin mahdollisuuksiin, avoimin mielin kokeilemaan, olisiko tämä se oma juttu, ja jos tuntuu että ei ole, ei hätää – vaihtoehtoja on ja uraakin voi vaikka vaihtaa. Kaikesta opiskelusta ja työnteosta on hyötyä!