Puhujat

Satu Lipiäinen, LUT-yliopisto

Tutkijatohtori, Energiatekniikka, LUT School of Energy Systems

"Uteliaisuus sekä kyky ja halu oppia uutta lienevät tutkijan tärkeimpiä ominaisuuksia."

Satu Lipiäinen, LUT University

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Opiskelin LUT-yliopistossa energiatekniikkaa. Maisterivaiheessa syventymiskohteeni oli voimatekniikka ja sivuaineena luin sekä konetekniikkaa että kauppatieteitä. Lukiossa koin opiskelupaikan valinnan haastavaksi. Olen aina pitänyt koulusta ja arvosanani olivat hyviä. Koen, että ovet olivat auki kaikille vaihtoehdoille, mutta oman jutun löytäminen oli vaikeaa ja tukea ei ollut riittävästi tarjolla. Tuntui, että lääketieteellinen oli ainoa hyväksyttävä suunta, kun luonnontieteet sujuivat ja kiinnostivat. Tekniikan alalle päädyin puhtaasti sattumalta. Nykyinen aviomieheni opiskeli konetekniikkaa Lappeenrannassa ja pääsin jo lukioaikana pyörähtämään kampuksella, joka teki vaikutuksen. Abivuoden jälkeen muutin sitten Savosta Lappeenrantaan, ja tätä päätöstä en kadu. Tekniikan ala tarjoaa monipuolisesti suuntautumisvaihtoehtoja ja alalle on helppo työllistyä. Mielestäni tästä vaihtoehdosta pitäisi puhua lukiossa enemmän – myös tytöille.

Miten sinusta tuli tutkija?

Yliopistomaailma on aina kiehtonut minua. Pidän ympäristöstä, jossa pyöritellään uusia ideoita ja välitetään tietoa myös opiskelijoille. Opiskeluaikoina kaikki oman alan työni olivat yliopistolla. Kandiopintojen aikaan pääsin pitämään laskuharjoituksia nuoremmille opiskelijoille ja myöhemmin toimin myös tutkimusapulaisena. Jo kandivaiheessa heräsi haave väitöskirjan tekemisestä. Lopulta päädyin tekemään diplomityöni metsäteollisuuden energiatehokkuudesta, ja jatkoin samaa projektia väitöskirjaksi saakka. Väittelin viime syksyllä ja siitä saakka olen toiminut tutkijatohtorina.

Mikä on parasta työssäsi?

Hyviä puolia on paljon. Joka päivä oppii uutta ja saa olla mukana mielenkiintoisissa projekteissa, jotka pyrkivät tarjoamaan ratkaisuja ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Lisäksi pidän tutkijan työn vapauksista, ainakin meillä omiin työskentelytapoihin ja -aikoihin pystyy vaikuttamaan. Joustavuuden ansiosta olen pystynyt yhdistämään myös työn ja kilpaurheilun.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Suurimpia kohokohtia ovat olleet isojen ja alkuun pelottavien haasteiden selvittämiset. Esimerkkeinä näistä ensimmäisen tieteellisen artikkelin julkaiseminen ja väitöstilaisuus. Tärkeimpänä oppina pidän ymmärrystä siitä, että maailma ei ole vielä valmis, asiat ovat monimutkaisia, ja kokeneenkin asiantuntijan tietämys on hyvin rajoittunutta. Isoja asioita saadaan eteenpäin kovalla työllä, pienissä paloissa ja yhteistyöllä. 

Mitä odotat tulevaisuudelta? 

En halua asettaa tulevaisuudelle tarkkoja ääriviivoja. Minulla on vahva usko siihen, että tulevaisuudessa energia-alan osaajille on kysyntää sekä yliopistolla että sen ulkopuolellakin. Odotan tulevaisuudelta mielenkiintoisia projekteja ja aion ottaa tarjoutuvat mahdollisuudet avoimesti vastaan.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Tekniikan tutkijan työ on ajoittain vaativaa, mutta palkitsevaa. Uteliaisuus sekä kyky ja halu oppia uutta lienevät tutkijan tärkeimpiä ominaisuuksia. Tutkimusta voi lähestyä monesta kulmasta ja kaikilla tutkijoilla ei ole samoja vahvuuksia tai taitoja. Jonkun vahvuus voi olla puhdas matemaattinen osaaminen, toisella on kyky kerätä ja analysoida dataa ja kolmas hallitsee isoja kokonaisuuksia ja keksii uusia ideoita.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Mieti, mikä sinua kiinnostaa ja mitkä ovat sinulle tärkeitä arvoja. Tutki erilaisia vaihtoehtoja, tunnetuimpien vaihtoehtojen lisäksi on monta muutakin hyvää polkua. Muista, että teet uravalinnan itsellesi eikä sinun tarvitse toteuttaa muiden toiveita tai odotuksia.

Share
URL copied!