Uratarinat

Ella Aitta, Valio

Research Scientist

“Tutkijan polku on pitkä ja haastava, mutta se opettaa sinnikkyyttä, järjestelmällisyyttä, suunnitelmallisuutta sekä vastoinkäymisten sietämistä, jotka ovatkin ehkä aineopintoja tärkeämpiä oppeja.”

Ella Aitta, Valio

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Lukioaikaiset kiinnostukseni kemiaa ja biotieteitä kohtaan veivät minut opiskelemaan ensiksi biokemiaa Oulun yliopistoon. Kandintutkinnon aikana aloin kuitenkin pohtia muitakin vaihtoehtoja, ja hain siirtoa Turun yliopistoon elintarvikekehityksen DI-linjalle, koska ruoka ja elintarvikkeet kiinnostivat kovasti - olinhan harkinnut yläkouluikäisenä myös kokiksi ryhtymistä. DI-opintojen jälkeen sain mahdollisuuden jäädä tekemään diplomityöni aiheesta väitöskirjaa ja tartuin tilaisuuteen, koska muuta työpaikkaa ei ollut sillä hetkellä näköpiirissä. Väitöskirjan tekeminen oli elämässäni haastavaa aikaa, ja tutkinto meinasi jäädä kokonaan kesken. Sain kuitenkin puserrettua artikkelit ja opinnot kasaan, ja ennen väitöstä löysin myös nykyisen työpaikkani Valiolla.

Miten sinusta tuli tutkija?

Olen aina ihaillut tutkijoita ja tutkimustyötä. Jo Oulun biokemian opiskeluiden aikana ajattelin, että olisipa hienoa päästä Valiolle tutkijaksi, vaikka hain siirtoa pois biokemian opinnoista. Etenkin siksi, että pääsisin DI-tutkinnolla nopeammin yritysmaailmaan töihin eikä minun tarvitsisi jatkaa tohtoriksi asti. Päädyin kuitenkin tekemään tohtorin opintoja, mutta väitöskirjaa tehdessäni minulle oli selvää, että haen valmistuttuani akatemian ulkopuolelle töihin. Hain Valiolle tutkijan määräaikaiseen tehtävään ennen väitöskirjani valmistumista ja onnekseni tulin valituksi. Yrityksessä tutkimustyö on hieman erilaista kuin yliopistolla, sillä projekteilla on konkreettisempi päämäärä: uusi innovaatio, kuten uusi prosessointimenetelmä tai uudenlainen tuote. Tutkimustyö on myös nopeatempoisempaa, eikä se tähtää aina artikkelijulkaisuun vaan hyödyttämään yritystä. Tutkimusinnovaatioita myös patentoidaan paljon, mikä oli täysin uutta verrattuna akateemiseen tutkimukseen.

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on se, että pääsen työskentelemään alan huippujen kanssa. Valiolla on innostava ilmapiiri ja uusia innovaatioita kehitetään jatkuvasti. Lisäksi näen työni jäljen konkreettisesti ja pääsen myös mukaan koeajoihin tehtaisiin. Työni onkin hyvin monipuolista: pilot-kokeita, laboratoriokokeita, tutkimuksen suunnittelua ja raportointia, uusien tuotteiden maistelua, koeajoja tehtaissa ja muita asiantuntijatehtäviä.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Urani ehdoton kohokohta oli päästä oman alani työpaikkaan Valiolle, mikä oli ollut varovainen haaveeni jo pitkään. Olin tohtoriopintojen aikana ollut hyvin epävarma siitä, pääsenkö koulutusta vastaaviin tehtäviin akatemian ulkopuolelle, joten nopea siirtyminen työelämään oli minulle helpotus. Tärkein oppi ja minut tähän pisteeseen saattanut asia on pitkäjänteisyys. Tutkijan polku on pitkä ja haastava, mutta se opettaa sinnikkyyttä, järjestelmällisyyttä, suunnitelmallisuutta sekä vastoinkäymisten sietämistä, jotka ovatkin ehkä aineopintoja tärkeämpiä oppeja.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Haluan olla oman alani huippututkija. Odotan tulevaisuudelta sitä, että saan olla mukana luomassa jotakin täysin uutta ja innovatiivista. Ja, että voin kaupassa ostoksilla nähdä oman tutkimustyöni tulokset uudenlaisina ja herkullisina tuotteina.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Elintarvikkeista kiinnostuneelle ja etenkin niille, jotka haluavat aina selvittää asiat juurta jaksaen. Tutkimustyö on välillä pitkäveteistä, mutta uusien asioiden oppiminen ja keksiminen on palkitsevaa. Elintarvikealalla on todella monia uravaihtoehtoja: akateeminen tutkimus, valtion työpaikat (esim. Ruokavirasto, Luke ja Tulli), yritykset ja startup-yritykset, analytiikkapalvelut, järjestöt, patenttivirastot. Vaihto-opinnoilla, erilaisilla sivuaineopinnoilla ja muilla valinnaisilla kursseilla voi ohjata omia opintoja ja uravalintaa haluamaansa suuntaan.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Urapolut ovat harvoin kovin suoraviivaisia ja mielenkiinnon kohteetkin voivat vaihtua moneen kertaan. Rohkeudella ja avoimuudella pääsee kuitenkin jo pitkälle, ja kaikenlaisesta työkokemuksesta, järjestöissä toimimisesta, luottamustehtävistä ja harrastuksista on hyötyä sekä uran että oman elämän kehittämisessä. Haluan myös muistuttaa nuoria siitä, että opintojen lopussa ei tarvitse olla valmis, vaan työelämäkin on jatkuvaa opettelua ja uuden sisäistämistä. 

Share
URL copied!