Uratarinat

Malahat Ghoreishi, LUT-yliopisto

Lehtori, tutkija

“Seuraa unelmiasi, erityisesti niitä, jotka pelottavat sinua eniten! Vaikka polku voi näyttää pelottavalta, ole tarpeeksi vahva haastamaan itsesi.”

Malahat Ghoreishi, LUT University

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Muutin Suomeen lähes 7 vuotta sitten suorittamaan maisteriopintojani LUT-yliopistossa tuotantotalouden ja johtamisen alalla. Suosikkiaiheitani opintojeni aikana olivat kestävä kehitys, kiertotalous ja digitalisaatio, joista olen tehnyt maisterin tutkielmani. Koska halusin tietää enemmän ja syventyä aiheeseen syvällisemmin, päätin jatkaa koulutustani tohtoriksi.

Miten sinusta tuli tutkija?

Nuorempana tutkijana jouduin väitöskirjani aikana avustamaan eri kursseilla. Huomasin, että olen intohimoinen opettamaan ja jakamaan tietoa minua kiinnostavista aiheista muiden kanssa. Olisin halunnut kehittää oman kurssin, jossa keskityttäisiin erityisesti "digitaalisen teknologian ja kiertotalouden" alaan. Toisaalta tutkijana olisin halunnut jatkaa tutkimustyötäni kiinnostavasta aiheesta, jossa minulla olisi mahdollisuus työskennellä kiertotalouteen ja kestävyyteen liittyvien hankkeiden parissa. Kaikki tämä johti siihen, missä olen nyt, vanhempana lehtorina ja TKI-asiantuntijana (tutkimus, kehittäminen ja innovointi).

Mikä on parasta työssäsi?

Työssäni on erilaisia osa-alueita, joita rakastan!

Yksi osa on opettaminen, joka on nykyään erilaista kuin perinteinen tyyli. Kutsun sitä tiedon jakamiseksi. Varsinkin kun kyseessä on vuorovaikutteinen kurssi, jossa opiskelijat ovat todella motivoituneita ja uteliaita oppimaan lisää, opettajien on päivitettävä jatkuvasti tietojaan, jotta he voivat tukea opiskelijoiden tarpeita. Tämä johtaa myös meidän opettajien jatkuvaan tietämyksen ja taitojen kasvuun. Tiivis yhteydenpito opiskelijoiden kanssa auttaa meitä ymmärtämään, miten ja mitä parannettavaa kurssissa ja ohjauksessamme on. Toisaalta yliopisto-opettajana teemme tiivistä yhteistyötä yritysten edustajien kanssa, mikä mahdollistaa sen, että voimme järjestää kurssin aihepiirin asiantuntijoina toimivia yritysvierailijoita. He voivat tarjota kurssille todellisia tapaustutkimuksia ja haasteita, joita opiskelijoiden on ratkaistava.

Toinen puoli on tutkimus- ja kehitystyö, johon kuuluu myös työskentely erilaisten projektien parissa. Hankkeet toimivat eri kansallisella, eurooppalaisella ja kansainvälisellä tasolla, ja niihin sisältyy yhteistyötä eri yliopistojen ja yritysten kanssa. Ne mahdollistavat siis omien vahvuuksien ja heikkouksien ymmärtämisen ja tukevat omien taitojen kasvua ja kehittymistä työskennellessä eri asiantuntijoiden kanssa, joilla on monialainen tausta.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Oma kasvu on tietysti uran tärkeä kohokohta, sillä sen avulla voi tietää, mistä on lähtenyt liikkeelle ja miten oma kasvu on kehittynyt. Mutta parhaita kohokohtia ovat myös ne, kun näkee muiden ihmisten menestyvän kauttasi ja tietää, että he ovat voineet saavuttaa tavoitteensa sinun ohjauksellasi ja mentoroinnillasi. Varsinkin kun on kyse nuorista ja kunnianhimoisista opiskelijoista, on erittäin ilahduttavaa olla osa heidän menestyspolkuaan.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Viimeisten viiden vuoden aikana, jotka olen työskennellyt yliopistossa, olen löytänyt intohimoni ja kiinnostukseni akateemiseen työhön. Haluaisin parantaa ja vahvistaa uraani tiedemaailmassa, jotta voisin osallistua yhteisön toimintaan tehokkaammin ja hyödyllisemmin.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Tutkijana työskentely vaatii suurta sietokykyä, koska olet suurimman osan ajasta kokeilu- ja erehdysvaiheessa ja tarvitset joskus paljon kärsivällisyyttä, kunnes saavutat toivotun lopputuloksen. Toisaalta olet jatkuvassa oppimisympäristössä ja -prosessissa, joka haastaa taitojasi ja tietojasi. Se edellyttää siis uteliaisuutta, avointa mieltä ja suurta kunnianhimoa.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Seuraa unelmiasi, erityisesti niitä, jotka pelottavat sinua eniten! Vaikka polku voi näyttää pelottavalta, ole tarpeeksi vahva haastamaan itsesi. Ja muista aina, että olet yksilö, eikä sinun pitäisi koskaan verrata kasvuasi ja saavutuksiasi muihin, vaan ainoastaan omaan menneisyyteesi. Sinun pitäisi tietenkin ottaa oppia menestyneiden ihmisten elämästä, mutta myös ymmärtää, että sinun polkusi voi olla erilainen.

Share
URL copied!