Marja Matinmikko-Blue, Infotech Oulu-instituutti
"Edelleen vain 15 prosenttia tietoliikennealan työntekijöistä on naisia, joten tilaa on! Alalla on todella hyvät mahdollisuudet työllistyä, sillä yritykset tarvitsevat uusia osaajia".
Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?
Tykkäsin lukiossa matematiikasta ja fysiikasta sekä kielistä, ja päätin lähteä lukemaan tekniikan aloista tuotantotaloutta Oulun yliopistoon. Tuotantotalouden valitsin sen takia, että siinä ei tarvinnut vielä ensimmäisenä opiskeluvuotena päättää, mihin tekniikan alueeseen syventyy. Opintojen edetessä päätin, että haluan keskittyä tietoliikennetekniikkaan, sillä se on Oulussa todella vahva ala ja täällä on paljon ICT-alan yrityksiä.
Miten sinusta tuli tutkija?
Opiskeluaikana kesätöissä Nokian tehtaalla pääsin näkemään, miten tukiasemia suunniteltiin ja valmistettiin. Silloin heräsi kiinnostus siihen, mitä näiden laitteiden sisällä tapahtuu. Opintojeni aikana tein opetustyötä yliopistolla ja opiskelujen loppuvaiheessa hakeuduin töihin VTT:lle, jossa tehdään tiivistä yhteistyötä yritysmaailman kanssa. Tutkimuksen ja yritystoiminnan yhteistyö alkoi kiinnostaa minua. Opiskeluaikojen työkokemuksen kautta ikään kuin ajauduin tutkijaksi ja huomasin, miten mielenkiintoista on olla mukana kehittämässä ihan uusia asioita, joita ei vielä ole olemassa.
Mikä on parasta työssäsi?
Mielestäni työssäni kaikista parasta on se, kun saa yhdessä työkavereiden kanssa miettiä uusia, haastavia asioita. Ei tarvitse yksin vain suorittaa, vaan saa innovoida yhdessä. Hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa työskentelystä oppii todella paljon, sillä eri ihmiset ovat osaavia niin eri tavoin.
Yhteistyö on parhaimmillaan todella hedelmällistä ja eteenpäin vievää. Uuden kehittäminen yhdessä muiden kanssa on se, mikä itselleni on tärkeää.
Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?
Pääsin jo 25-vuotiaana mukaan aika isossa roolissa Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n kautta 4G-järjestelmien taajuustarpeiden arviointiin. Oli mielenkiintoista päästä tekemään yhteistyötä eri maiden ja yritysten kanssa. Olin onnekas voidessani nuorena tutkijana työskennellä kaikkien niiden ihmisten kanssa, joilla oli paljon enemmän kokemusta kuin minulla. Yksi kohokohta on Tekniikan Edistämissäätiön minulle vuonna 2013 myöntämä Vuoden nuori tutkija -palkinto. Tärkein urallani oppima asia on, miten tärkeää on löytää hyvät tekijät ja yhteistyökumppanit ympärilleen. Meillä on erilaisia vahvuuksia, ja kaikilta oppii jotakin.
Mitä odotat tulevaisuudelta?
Nykyisessä työssäni saan hyödyntää kaikkea sitä kokemusta, mitä minulle on tähän mennessä kertynyt. Pidemmälle tulevaisuuteen en tällä hetkellä ole uraani miettinyt, mutta ulkomailla työskentely kanadalaisen mieheni kanssa voisi 10 vuoden päästä olla vaihtoehto. Nykyinen työni avaa useita mahdollisia vaihtoehtoja, enkä tässä vaiheessa valitse niistä erityisesti mitään, enkä toisaalta sulje poiskaan. Työni on muuttunut koko sen ajan, kun olen ollut työelämässä. Itse myös aktiivisesti pyrin muuttamaan ja kehittämään työskentelytapojani. Olen jo muutama vuosi sitten esimerkiksi vähentänyt tuntuvasti työn puolesta matkustamista.
Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?
Itse en lukiolaisena tiennyt, miten paljon mahdollisuuksia ICT-alalla on. Työtehtäviä on kuitenkin paljon, ja niihin tarvitaan tekijöitä. Edelleen vain 15 prosenttia tietoliikennealan työntekijöistä on naisia, joten tilaa on! Alalla on todella hyvät mahdollisuudet työllistyä, sillä yritykset tarvitsevat uusia osaajia.
Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?
Tällä alalla on hyvin monipuolisia työtehtäviä. Matemaattisesti suuntautuneille löytyy pilvin pimein tekemistä. Työelämässä tarvitaan myös sellaisia henkilöitä, jotka viestivät ja tekevät yhteistyötä muiden kanssa. Tärkeää on kuitenkin, että on käsitys alan perusasioista ja tietoliikennetekniikan perusosaaminen. Töissä on tärkeä pystyä puhumaan samaa kieltä ja samoilla termeillä muiden kanssa. Analyyttinen ajattelu on ominaisuus, josta on alalla hyötyä.