Riitta Silvennoinen, Sitra
"Unelmiesi ammattia ei ehkä ole vielä olemassakaan: elinikäinen oppiminen on mahtava mahdollisuus oppia koko ajan uusia asioita. Naisia tarvitaan kaikkiin tehtäviin ja ammatteihin".
Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?
Opiskelin Otaniemessä kemiantekniikkaa; ensin valmistuin diplomi-insinööriksi ja heti perään tekniikan lisensiaatiksi. Opinnoissa keskityin tekniseen kemiaan, tehdassuunnitteluun sekä biokemiaan. Kävin myös vaihto-opiskelijana Madridissa, josta kielen lisäksi mukaan jäi mahtavia ystäviä. Lukiossa pidin matematiikasta, fysiikasta, kemiasta, liikunnasta ja biologiasta Ajattelin, että opiskelu Otaniemessä voisi olla mielenkiintoista. Ylioppilaskirjoituksissa sain kemian tehtävistä paremmat pisteet kuin fysiikasta, ja siksi päätin laittaa kemian osaston ykköseksi. Opiskelin lisensiaatintyön ohessa myös opettajan pätevyydet.
Miten sinusta tuli Sitran kiertotalousasiantuntija?
Kun valmistuin diplomi-insinööriksi, oli työmarkkinoilla hiljaista ja sain tilaisuuden jäädä tekemään lisensiaattityön korkeakoululle. Toimin opiskelun ohessa ylioppilaskunnan KV-sihteerinä ja korkeakoulun opetuksen tuessa EU-koordinaattorina. Tutkijan työ oli mielenkiintoista, mutta huomasin kaipaavani uusia ja isompia haasteita.
Ensin haasteita löytyi kotoa vaipanvaihtosektorilta. Äitiysloman jälkeen siirryin Pöyrylle, kemianteollisuuteen, prosessiasiantuntijaksi ja konsultiksi. Näin monia mielenkiintoisia yrityksiä ja innostuin St1:n visiosta tehdä jätteistä polttoainetta. Siirryin Pöyryltä St1:lle kehittämään bioetanoliprosesseja ja olin mukana rakentamassa Kajaaniin maailman ensimmäistä laitosta, joka tekee sahanpurusta bioetanolia. Tässä vaiheessa minulle kirkastui ajatus kiertotaloustöistä, joissa voisin hyödyntää osaamistani. Sitralta avautui juuri sopivasti kiertotalousasiantuntijan paikka, ja nyt olen viimeiset 2,5 vuotta parantanut maailmaa kiertotalouden avulla.
Mikä on parasta kiertotalousasiantuntijan työssäsi?
Saan olla mukana luomassa parempaa maailmaa ja pysäyttämässä ilmastonmuutosta. Vaikka urakka on valtava, on motivoivaa nähdä kuinka asiat lähtevät liikkumaan oikeaan suuntaan ja ihmiset hoksaavat uusia mahdollisuuksia toimia maapallon rajoissa.
Mahtavaa on saada ihmiset innostumaan ja tajuamaan, kuinka he itse voivat toimia kiertotalouden edistämiseksi työssään ja arjessaan.
Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?
Suurimmat onnistumiseni liittyvät isojen kokonaisuuksien onnistuneeseen toteutukseen. St1:llä oli mahtavaa nähdä Kajaanin tehtaan valmistuminen ja nyt Sitrassa olemme työparini kanssa onnistuneet edistämään esimerkiksi kiertotalouskoulutusta laajasti koko Suomessa. Tämä oli myös yksi perusteluista, kun Sitra voitti maailman johtavan kiertotaloustoimijan tunnustuksen vuosi sitten Davosin talousfoorumilla.
Mitkä odotat tulevaisuudelta?
Haluan tavalla tai toisella toimia paremman maailman rakentamiseksi. Olen miettinyt, missä pystyisin eniten vaikuttamaan asioihin osaamisellani. Haluan olla edistämässä isoja ja vaikuttavia kokonaisuuksia yhdessä eri toimijoiden kanssa. Tavoitteenani on tehdä niin paljon hyvää kuin mahdollista ja kohdata paljon erilaisia ihmisiä.
Nyt Sitrassa olen nähnyt laajalti yhteiskunnan eri toimijoita ja saanut käsityksen heidän vahvuuksistaan. Haluan tehdä kansainvälistä yhteistyötä, levittää suomalaista osaamista maailmalle ja samalla tuoda tänne parhaita ratkaisuja. Tavoitteenani on tarttua avautuviin mahdollisuuksiin ja oppia koko ajan uusia asioita. Päädyin mihin tahansa, aion koko ajan hyödyntää tekniikan ja luonnontieteiden osaamistani. Koen, että sillä osaamisella on todella merkittävä rooli meneillään olevassa suuressa muutoksessa. Aion myös puhua tämän osaamisen puolesta aina kuin se on mahdollista.
Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle naiselle?
Tekniikan ja luonnontieteiden avulla voi parantaa maailmaa! Teollisessa mittakaavassa tehty ratkaisu lisää materiaali- ja energiatehokkuutta ja vähentää ilmastopäästöjä merkittävästi, samalla parantaen ihmisten elämää. Esimerkiksi insinööri- ja luonnontiedeosaamisella voi vaikuttaa merkittävästi ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen sekä ihmisen elinolosuhteiden turvaamiseen ympäri maailman. Kannattaa selvittää eri mahdollisuuksia ja seurata omia unelmiaan. Ja muista, unelmiesi ammattia ei ehkä ole vielä olemassakaan: elinikäinen oppiminen on mahtava mahdollisuus oppia koko ajan uusia asioita. Naisia tarvitaan kaikkiin tehtäviin ja ammatteihin.
Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?
Kiertotalousasiantuntijaksi voivat ryhtyä kaikki, jotka ovat kiinnostuneita parantamaan maailmaa. Jokaisessa yrityksessä, oppilaitoksessa, ministeriössä ja järjestössä tarvitaan osaamista kiertotalouden edistämiseksi eri näkökulmista. Erityisen suuri tarve on ihmisistä, jotka pystyvät hyödyntämään teknologiaa, ymmärtävät materiaalitieteitä kuten kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa, sekä näkevät niiden mahdollisuudet uudenlaiselle yhteistyölle kiertotalouden edistämiseksi.