Uratarinat

Siiri Jämsén, Teollisuuden Voima Oyj (TVO)

Laitosturvallisuusinsinööri

"Motivaatio on paras apu oppimiseen, mutta ulkoinen motivaatio (kuten raha tai toisten toiveet) ei toimi läheskään yhtä hyvin, kuin oma sisäinen palo ja uteliaisuus".

Siiri

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?

Opiskelin LUT:ssa energiatekniikan koulutusohjelmassa syventymiskohteenani ydinvoimatekniikka (Nuclear Engineering -maisteriohjelma). Pidin lukiossa fysiikasta, mutta en halunnut lähteä lukemaan pelkkää puhdasta fysiikkaa, vaan ajattelin tekniikan olevan minulle parempi vaihtoehto työllistymisen ja mielekkään urakehityksen kannalta. Energiatekniikassa yhdistyi minusta kiinnostava fysiikka sekä maailmanpelastamismahdollisuuden tarjoama merkityksellisyys. Ilmastokriisin ratkaisujen lisäksi energiatekniikka oli muutenkin helppo nähdä tulevaisuuden alana. Säteilyfysiikka oli lukiokursseista se kaikkein kiinnostavin, ja niinpä päädyin Lappeenrantaan, sillä tiedostin siellä olevan käytännössä ainoa mahdollisuus ydinvoimatekniikan opiskeluun. Yliopistossa kokeilin sivuaineopintojen verran kauppatieteitä, joita opiskelin myös vaihto-opintoina Madridissa, mutta kyllä tekniikka on enemmän minun juttuni.

Miten sinusta tuli laitosturvallisuusinsinööri? 

Lähes kaikki opiskeluajan kesätyöni liittyivät ydinvoimaan. Säteilyvalvojana Olkiluodon reaktorihallissa koin saavani varmistuksen siihen, että valintani lukea ydinvoimatekniikkaa oli oikea. Vuonna 2019 tein diplomityöni TVO:lle, ja heti kun työ lähti palautukseen, sain jatkaa tehtäviä laitosturvallisuusinsinöörin tittelillä. Diplomityöni toimi kätevästi perehdytyksenä Olkiluoto 3:n ydinturvallisuussuunnittelun maailmaan.

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta on uuden oppiminen. Työssäni pääsen selvittämään kiinnostavia teknisiä haasteita ja ratkaisemaan ongelmia. Laitosturvallisuusinsinöörinä mietitään asioita ydinturvallisuuden kannalta, mutta usein se edellyttää ymmärrystä niin teknisistä yksityiskohdista kuin hallinnollisista kokonaisuuksista. Ensimmäiseen kahteen työvuoteen onkin sisältynyt hyvin paljon uuden oppimista. Toki Olkiluodossa on ydinvoimaihmisen näkökulmasta niin paljon erilaisia mielenkiintoisia tehtäviä, että opittavaa riittää varmasti jatkossakin.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Kohokohtia ovat aina onnistumiset – niin pienet kuin suuretkin. Opiskeluajat olivat minulle hyvin tärkeitä. Erilaisissa tapahtumissa, yhdistystoiminnassa ja muissa yhteyksissä verkostoitumisesta olen hyötynyt myös ammatillisesti.

Mitä odotat tulevaisuudelta? 

Pitkään tuntui, että lukiossa ideoitu, yliopistossa jalostettu ja onnistuneesti toteutettu suunnitelmani päättyi siihen, kun valmistuin ja sain alan työpaikan. Tulevaisuus vaatinee uuden suunnitelman. Tässä vaiheessa tavoitteenani on kehittyä työssäni ja oppia uusia mielenkiintoisia asioita matkan varrella.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Ei tämä mitään ydinfysiikka ole – paitsi, että onpas. Itse koen sen tehtävän suolana, mutta meidän tiimissä on kyllä ihmisiä aivan eri taustoista, eikä fysiikka suinkaan ole kaikkien juttu. Syynä voi olla kuluneiden parin vuoden intensiivinen perehtyminen, mutta tässä kohtaa ajattelen, että hyvä laitosturvallisuusinsinööri on kuin pesusieni. Kykenevä imemään itseensä hyvin paljon tietoa. Lisäksi on hyvä myös hallita kokonaisuuksia ja osata jalostaa omaksuttua tietoa uusiin muotoihin.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Motivaatio on paras apu oppimiseen, mutta ulkoinen motivaatio (kuten raha tai toisten toiveet) ei toimi läheskään yhtä hyvin, kuin oma sisäinen palo ja uteliaisuus. Kohti sitä, mikä kiinnostaa!

Share
URL copied!