Uratarinat

Terhimaria Kaski, Cerenion Oy

Ohjelmistoinsinööri

“Suorittajapersoonalleni on ollut hienoa oppia se, että vaikka työstään voi olla intohimoinen, ei sen välttämättä tarvitse (eikä kannata) olla koko elämä ja identiteetti.”

Terhimaria Kaski

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit tähän vaihtoehtoon?


Olen opiskellut Oulun yliopistossa kandivaiheessa hyvinvointitekniikkaa (terveystieteiden kandidaatti) ja maisterivaiheessa lääketieteen tekniikkaa (terveystieteiden maisteri). Päädyin opintojeni pariin yrityksen ja erehdyksen kautta. Ennen nykyisiä opintojani olen opiskellut muun muassa matematiikkaa, fysioterapiaa ja ympäristötekniikkaa, mutta mikään näistä ei tuntunut omalta alalta. Oman juttuni etsimiseen menikin useampi vuosi, mutta olen iloinen, että uskalsin vaihtaa alaa silloin, kun opinnot eivät tuntuneet vievän minua oikeaan suuntaan.

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

Päädyin nykyiseen työhöni hyvän ajoituksen ja osittain sattuman kautta. Olin jo pitkään ollut kiinnostunut Cerenionista työnantajana. Lopputyöni* (EEG-Based Automated Sleep Stage Classification on Healthy Subjects and Patients with Sleep Disorders) myötä päädyin keskustelemaan yrityksen toimitusjohtajan ja teknologiajohtajan kanssa mahdollisista yhteisistä intresseistä. Lopulta minulle tarjoutui ohjelmistoinsinöörin paikka yrityksestä ja päätin tarttua tilaisuuteen.

* Tarkennuksena että en tehnyt lopputyötäni ko. yritykselle.

Mikä on parasta työssäsi?

Työssäni parasta on työn monipuolisuus ja se, että minulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin suuntaan urani etenee. Koen työtehtävät myös merkitykselliseksi ja sellaisiksi, että niiden parissa työskennellessä pystyn jatkuvasti kehittämään itseäni. 

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia ja tärkeimpiä oppeja?

Koen, että urallani on ollut useita pieniä merkkipaaluja. Niistä tärkeimpiä ovat olleet mm. onnistuneesti maaliin saatetut projektit yhdessä muiden kanssa, sekä vastuutehtävien saaminen. Hienoja hetkiä ovat olleet myös työkavereilta ja asiakkailta saatu positiivinen palaute. Myös se, että löytää ratkaisun johonkin pitkään vaivanneeseen ongelmaan tuntuu palkitsevalta.


Tärkeimmät opit itse työn tekemiseen liittyen olen saanut kollegoiltani. Omalla toiminnallaan he ovat kannustaneet vaikeidenkin paikkojen tullessa olemaan avoin ja pyytämään apua, mikäli sitä tarvitsee. Yksin ei tarvitse osata kaikkea ja se on ihan OK! Suorittajapersoonalleni on ollut myös hienoa oppia se, että vaikka työstään voi olla intohimoinen, ei sen välttämättä tarvitse (eikä kannata) olla koko elämä ja identiteetti. Tähän ajattelutapaan ovat useat kollegani minua kannustaneet ja se on auttanut hurjasti työn ja vapaa-ajan tasapainottelussa.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Toivon, että voisin viedä omaa osaamistani eteenpäin ja että saisin vielä aikaisempaa vastuullisempia tehtäviä. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, missä vaiheessa uraani olen ja koen, että kehitys sen suhteen tulee ns. luonnollisesti osaamisen karttuessa.

Kenelle tämä on sopiva uravaihtoehto?

Mielestäni tämä on erityisen sopiva uravaihtoehto henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita teknologiasta ja sen hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Opintojen painotuksen mukaan ala antaa hyvän pohjan muassa ohjelmistokehityksen tehtäviin, fysiologisia mittaus- ja kuvantamistekniikoita hyödyntäviin tehtäviin, data-analyysiin sekä tutkimus- ja asiantuntijatehtäviin.

Mitä terveisiä haluat lähettää uravalintaa pohtivalle nuorelle?

Onko sinulla jo selvät sävelet uravalinnan suhteen? Mikäli on, hieno homma! Mutta jos sinusta tuntuu siltä, ettei mikään ala oikein tunnu omalta, ei kannata ahdistua. Välivuosi voi auttaa, mutta myös kokeilemalla voi löytyä oma juttu. Samaan lopputulokseen voi päästä useita eri polkuja pitkin, ja joskus se polku voi olla mutkikas. Määränpäässä voi kuitenkin olla useita kokemuksia rikkaampi! 😊 

Share
URL copied!